Στα ύψη το φυσικό αέριο μετά τη δήλωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Στα ύψη το φυσικό αέριο μετά τη δήλωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι

Στα ύψη εκτόξευσαν εκ νέου τις τιμές του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις "μη φιλικές χώρες”, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων αποθηκευμένου φυσικού αερίου.


Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση φυσικού αερίου σε "μη φιλικές”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν "μέσα σε μία εβδομάδα" το νέο σύστημα που πρέπει να είναι "σαφές, διαφανές" και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης "της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος". 

Η δήλωση του Ρώσου προέδρου οδήγησε την τιμή του βρετανικού συμβουλαίου παράδοσης την επόμενη ημέρα σε άλμα 18%, στις 259,50 πένες ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχα, στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα εκτινάχθηκε κατά 15% στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε "άλμα” κατά 16% στα 113,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Πούτιν πρόσθεσε βέβαια ότι "η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές...που καθορίζονται σε προηγούμενα συμβόλαια”, εξηγώντας ότι "οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια”.

Όπως σημειώνει το Reuters, από τις 27 Ιανουαρίου, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες διακανονίζονται κατά κύριο λόγο σε ευρώ, περίπου στο 58%.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νομοθεσία που απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να διατηρούν στις αποθήκες φυσικού αερίου τους αποθέματα τουλάχιστον στο 80% της δυναμικότητάς τους φέτος, και τουλάχιστον 90% έως τις 1η Νοεμβρίου κάθε έτους από το 2023 και μετά.

Η νομοθεσία θα χρειαστεί την έγκριση των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο οι traders τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και σε περιόδους που η ζήτηση είναι χαμηλότερη.
 
Bookmark and Share