Επιδόματα ενέργειας: Εξι μήνες στο περίμενε οι μικρομεσαίοι! - Εξαγγέλθηκε χωρίς έγκριση ΕΕ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Επιδόματα ενέργειας: Εξι μήνες στο περίμενε οι μικρομεσαίοι! - Εξαγγέλθηκε χωρίς έγκριση ΕΕ..

Το ΥΠΕΝ υποσχέθηκε έξτρα επιδοτήσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την άδεια της Κομισιόν. Πάνω από 1 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα στην αναμονή.
 Ποια αναμένεται να είναι τα επόμενα βήματα.
Στο «περίμενε» είναι εδώ και έξι μήνες πάνω από ένα εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις αναδρομικές και τις έξτρα επιδοτήσεις που θα ελάφρυναν τα υπέρογκα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Τις είχε υποσχεθεί τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς, όμως, να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη συναίνεση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες να δοθεί μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα «ξεκλειδώσει» τις ενισχύσεις αυτές.

Το πρόβλημα αφορά σε 1.240.000 επιχειρήσεις, όπως αρτοποιεία, κομμωτήρια, περίπτερα, καταστήματα εστίασης, ψιλικά, κ.λπ., που ανήκουν στη χαμηλή τάση. Η στήριξή τους με τις πρόσθετες επιδοτήσεις του ρεύματος συναρτάται άμεσα με τη βιωσιμότητά τους, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος και κινδυνεύουν με λουκέτα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με καταναλώσεις έως 35 KVa, θα πάρουν επιπλέον επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία, μάλιστα, είχε διαβεβαιώσει ότι θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο. Η ίδια πολιτική με έξτρα επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών συνεχίστηκε να ανακοινώνεται και τους επόμενους μήνες, αν και μικρότερες από την αναδρομική.

Ωστόσο, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ουδέποτε πιστώθηκαν με τα επιπλέον χρήματα, ώστε να τα περάσουν στα τιμολόγια των πελατών τους. Η DG Comp εξέλαβε τις επιδοτήσεις αυτές ως κρατικές ενισχύσεις που πλήττουν τον ανταγωνισμό και τις φρέναρε. Μετά από ανταλλαγή αλληλογραφίας με το ΥΠΕΝ και τις απαραίτητες διευκρινίσεις, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες υπαναχωρούν αλλά υπό έναν όρο: Να διατεθούν οι ενισχύσεις αυτές μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, έως, δηλαδή, και τον Σεπτέμβριο. Επίσημα δεν διαθέτει ακόμη το υπουργείο το ok της DG Comp, εκτιμάται ότι θα σταλεί τον επόμενο μήνα, για να εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ.

Βέβαια, πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι κάποιοι πάροχοι έβαλαν από την τσέπη τους τις συγκεκριμένες επιδοτήσεις και τις έχουν δώσει στους πελάτες τους, σε μια προσπάθεια να μη διαταραχθεί η σχέση τους με αυτούς. Οι περισσότεροι, πάντως, προμηθευτές περιμένουν τις πιστώσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να τις περάσουν στους εμπορικούς πελάτες τους. Άλλο τόσο περιμένουν και οι ενδιαφερόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις...euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share