Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές

Θετικά είναι τα συναισθήματα που δημιούργησε στην πλειοψηφία των πολιτών το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε στις 22-23 Μαΐου η Κάπα Research.
Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα δίνει και μια εικόνα των τάσεων για τις δεύτερες εκλογές καθώς και για το ενδεχόμενο αναδιάταξης των συσχετισμών, ενώ καταγράφει τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών από τη δεύτερη κάλπη.

Ικανοποίηση, ελπίδα και ανακούφιση από το αποτέλεσμα της Κυριακής
Όσον αφορά τον αντίκτυπο που είχε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, την Κυριακή 21 Μαΐου, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 50% της κοινής γνώμης εκφράζεται θετικά, με το 21% να δηλώνει "ικανοποίηση”, το 15% "ελπίδα” και το 14% "ανακούφιση”.

Αντίθετα, το 44% των πολιτών εκφράζει "ανησυχία” (15%), "θυμό/οργή” (15%) και "λύπη” (14%), ενώ ένα ποσοστό 5% δήλωσε "αδιαφορία” και 1% απάντησε "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”.

Μάλιστα, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα για τη χώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι "σίγουρα καλύτερα” (31%) και "μάλλον καλύτερα” (19%), έναντι ποσοστού 38% που εμφανίζονται απαισιόδοξοι: "σίγουρα χειρότερα” (26%) και "μάλλον χειρότερα” (12%).

Γιατί επικράτησε η ΝΔ - Τι προσδοκούν οι πολίτες από τη δεύτερη κάλπη

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής, οι πολίτες απάντησαν ότι θεωρούν πιο ικανό για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θετικά λειτούργησε και το θετικό έργο που έχει να επιδείξει η ΝΔ κατά την προηγούμενη τετραετία, αλλά και ότι ήταν πιο ξεκάθαρο το μήνυμά της.

Για τις επόμενες εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, με ποσοστό 56%, έναντι μόλις 28% που εκτιμά ότι θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το 46% των ερωτηθέντων, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ μόλις το 33% εκτιμά ότι το κόμμα θα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυβέρνηση ΝΔ και επτακομματική Βουλή δείχνει η πρόθεση ψήφου

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι ερωτηθέντες στην πρόθεση με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου απαντούν ότι εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή θα ψήφιζαν σε ποσοστό 41,3% τη Νέα Δημοκρατία, ενώ θα έβγαζαν επτακομματική Βουλή, αφού πέραν από τα κόμματα της πρώτης κάλπης, στις επόμενες εκλογές βλέπουν να περνούν το όριο του 3% τόσο το κόμμα Νίκη όσο και η Πλεύση Ελευθερίας. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν:

Νέα Δημοκρατία: 41,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 19,5%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 14,4%
ΚΚΕ: 7,2%
Ελληνική Λύση: 4,6%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
Νίκη: 3,5%.

Με άλλα λόγια, συγκριτικά με τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 0,5 μονάδες, από το 40,8% στο 41,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει επιπλέον 0,6 μονάδες στο 19,5% από 20,1%.

Ενισχυμένο εμφανίζεται επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 14,4% από 11,5% την 21η Μαΐου, ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερά στο 7,2%. Ελαφρώς υψηλότερα κινείται η Ελληνική Λύση, στο 4,6% από 4,5%.

Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή με ποσοστό 3,9%, όπως και το κόμμα Νίκη με 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share