Πώς στοιβάζεις 9 αυγά, ένα βιβλίο, ένα λάπτοπ, ένα μπουκάλι και ένα καρφί; Το ChatGPT ..ξέρει! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πώς στοιβάζεις 9 αυγά, ένα βιβλίο, ένα λάπτοπ, ένα μπουκάλι και ένα καρφί; Το ChatGPT ..ξέρει!

Μία απάντηση που έδωσε το ChatGPT σε μία ερώτηση-παγίδα έκανε ερευνητές της Microsoft να πιστέψουν ότι το chatbot τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει να μοιάζει στον άνθρωπο.
Μελετώντας τις διαφορές ανάμεσα στο GPT-3 και το GPT-4, τη νέα έκδοση του chatbot της OpenAI, οι ερευνητές της Microsoft είδαν ενδείξεις ανθρώπινης σκέψης στην αναβαθμισμένη εκδοχή.

Το ερώτημα (prompt, όπως λέγεται) που δόθηκε στο chatbot ήταν: «Έχουμε ένα βιβλίο, εννέα αυγά, ένα λάπτοπ, ένα μπουκάλι και ένα καρφί. Πες μου, σε παρακαλώ, πώς να τα στοιβάξω το ένα πάνω στο άλλο με σταθερό τρόπο».

Το GPT-3 δυσκολεύτηκε λίγο, συστήνοντας στους επιστήμονες να ισορροπήσουν τα αυγά πάνω στο καρφί και μετά το λάπτοπ πάνω από αυτά.

«Αυτή η στοίβα μπορεί να μην είναι πολύ σταθερή, επομένως είναι σημαντικό να την χειρίζεσαι σε προσοχή», τους είπε το chatbot.

Όμως, η αναβαθμισμένη εκδοχή του είχε μία απάντηση που εξέπληξε τους ερευνητές.

«Τοποθέτησε το βιβλίο πάνω σε μία ίσια επιφάνεια, όπως ένα τραπέζι ή το πάτωμα. Το βιβλίο θα λειτουργήσει σαν μια βάση για τη στοίβα και θα δώσει ένα μεγάλο και σταθερό στήριγμα.

Τοποθέτησε τα 9 αυγά σε ένα τετράγωνο 3 επί 3 πάνω στο βιβλίο, αφήνοντας κάποιο χώρο ανάμεσά τους. Τα αυγά θα σχηματίσουν ένα δεύτερο στρώμα και θα μοιράσουν ομοιόμορφα το βάρος.

Σιγουρέψου ότι τα αυγά δεν είναι ραγισμένα ή σπασμένα και χειρίσου τα προσεκτικά για να αποφύγεις να σου πέσουν.

Βάλε το λάπτοπ πάνω στα αυγά, με την οθόνη να κοιτάζει προς τα κάτω και το πληκτρολόγιο να κοιτάζει προς τα πάνω.

Το λάπτοπ θα χωρά μέσα στα όρια του βιβλίου και των αυγών και η ίσια, σκληρή επιφάνειά του θα αποτελέσει μια σταθερή πλατφόρμα για το επόμενο στρώμα».

Στη συνέχεια, το ChatGPT προτείνει να τοποθετηθεί το μπουκάλι όρθιο, με κλειστό το καπάκι και πάνω του, το καρφί, με το πιο χοντρό του μέρος προς τα κάτω.

Το γεγονός ότι το GPT-4 μπόρεσε να λύσει ένα πρόβλημα που απαιτούσε κατανόηση του φυσικού κόσμου, έδειξε στους επιστήμονες ότι κάνει ένα βήμα προς την ανθρώπινη νοημοσύνη. Όταν μάλιστα συμβούλεψε τον χρήστη να βεβαιωθεί ότι τα αυγά δεν είναι σπασμένα και να προσέχει μην του πέσουν, οι ερευνητές είδαν ξεκάθαρα σημάδια ανθρώπινης σκέψης. 

Αυτό εντείνει τις ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει πολλούς ανθρώπους σε δουλειές που έχουν επαφή με το κοινό και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Goldman Sachs, περίπου 300 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν εξοικείωση με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν μεγάλη ζήτηση.

Όπως έχει πει ο καθηγητής του Columbia Business School, Oded Netzer, «δεν θα σε αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη αλλά θα σε αντικαταστήσει κάποιος που ξέρει τι να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη θα γίνουν πιο αποδοτικοί σε αυτό που κάνουν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share