Κοντά σε απόφαση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αιγαίου; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Κοντά σε απόφαση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αιγαίου;

O Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Φώλιας, ο Πέτρος Δούκας και ορισμένες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών έλαβαν πριν από μερικές ημέρες ένα υπόμνημα υπό τον τίτλο «Πιθανά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο».
Η αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών (Β7) ανακινεί ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες και καλεί την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμόδιων υπουργείων να επανεξετάσει την ελληνική θέση, υπό το φως των νέων δεδομένων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Στο υπόμνημα, που έχει στη διάθεσή του και αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», γίνεται λόγος συγκεκριμένα για τα «πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα του βόρειου Αιγαίου», ενώ παρατίθεται απόσπασμα παλαιότερου κειμένου, που υπογράφει ο τέως υπουργός Ευάγγελος Κουλουμπής:
«Περιοχή Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου. Είναι μία περιοχή που τμήματά της αμφισβητούνται από την Τουρκία (βρίσκονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων). Από έρευνες που έγιναν σε αυτήν την περιοχή υπάρχει βεβαιότητα για πετρελαϊκό δυναμικό που κυμαίνεται από 120 έως 200 εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια, που θα μπορούσε να καλύψει το 40% περίπου των αναγκών της χώρας και για πολλά χρόνια».
Αίσθηση προκαλεί ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως -ανεξάρτητα από τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων- πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση για γνωστά κοιτάσματα που είχαν ήδη εντοπιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες (70,80 και 90) στην περιοχή της Θάσου και για τα οποία δεν προχώρησε η εξόρυξη λόγω κόστους.
Το σύνολο των απολήψιμων αποθεμάτων υπολογίζεται στα 2 - 4 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ γίνεται λόγος για δυνατότητα εξόρυξης 130.000 - 180.000 βαρελιών ημερησίως, που θα κάλυπταν τις εθνικές ανάγκες σε ποσοστό 40% (η ημερήσια κατανάλωση κινείται συνολικά κοντά στα 400.000 βαρέλια).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται (αλλά και με παλαιότερες έρευνες, με βασικότερη της γαλλικής εταιρίας «BEICIP», που αναγνωρίζεται ως η εγκυρότερη από όσες δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν), το πρόβλημα έγκειται στο βάθος που βρίσκονται τα κοιτάσματα, το οποίο καθιστά «ακριβή» την εξόρυξη. Στο παρελθόν, όταν η τιμή του βαρελιού κυμαινόταν πολύ κάτω από τα 100 δολάρια, η εξόρυξη με κόστος άνω των 10 δολαρίων ανά βαρέλι θεωρούνταν ασύμφορη.
Ωστόσο, σήμερα με την τιμή του πετρελαίου να αγγίζει τα 150 δολάρια το βαρέλι, όλα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και ήδη γίνεται εκμετάλλευση κοιτασμάτων με κόστος εξόρυξης 10 - 25 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι τα κοιτάσματα του Αιγαίου μπορεί να αξιοποιηθούν άμεσα, ενώ με τη διεθνή τάση για περαιτέρω «εκτόξευση» της τιμής του πετρελαίου προεξοφλείται ότι σύντομα θα συζητούμε για αξιοποίηση κοιτασμάτων με κόστος εξόρυξης 35 - 50 δολάρια το βαρέλι!
Oι συντάκτες του υπομνήματος, που κυκλοφορεί στα υπουργικά γραφεία, τονίζουν πως η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται τόσο γρήγορα (λόγω Κίνας και Ινδίας), ώστε «η υπεράκτια έρευνα και εξόρυξη σε θαλάσσια βάθη έως 2 χιλιομέτρων επιβεβαιώνει... ότι η κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών καθίσταται δυσκολότερη και δαπανηρότερη, καθώς ένα διαρκώς διευρυνόμενο ποσοστό οριακών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διοχετεύεται στις παγκόσμιες αγορές προέρχεται από κοιτάσματα υψηλού κόστους άντλησης, διαμορφώνοντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα».
Το συμπέρασμα είναι πως αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων, ενώ επισημαίνεται ότι «το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά και η εμπειρία από την επιτυχημένη άντληση των αιγυπτιακών offshore αποθεμάτων φυσικού αερίου δείχνουν το δρόμο και για την Ελλάδα...».

17 σχόλια:

  1. Ε εντάξει είμαστε. Αν μας δώσει και το ΟΚ ο Μπασμπούγ ποιος μας πιάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα μας σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου , είναι μόνο αν αυτά ( τα πετρέλαια ) βγουν μόνα τους …και τα μαζεύουμε με τους κουβάδες ….τέτοιους οραματιστές και υπεύθυνους πολιτικούς έχουμε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την κοσοβοποίηση όλης της Ελλάδας και της δημιουργίας μέχρι και πακιστανικού κράτους σε (πρώην) ελληνικό έδαφος, ίσως μας αφήσουν να εξορίξουμε πετρέλαιο, αλλά τότε δεν θα μας λένε Γιώργο, Γιάννη, Κώστα, Νίκο αλλά Μαχμούντ, Αμπντουλαχίμ, Καρίμ και θα είμαστε και μαύροι! Πίσσα σου λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TO MEΓAΛO ΠPOBΛHMA ME TOYΣ EΛΛHNEΣ ΠOΛITIKOYΣ EINAI H MAΛAKIA TOYΣ,EINAI AKPIBH ANTIΓPAΦA TΩN KAΦETEPOBIΩN ΦIΛOΣOΦΩN.AΛΛΩΣTE AYTO EKANAN OTAN HTAN NEOI,ΠPΩTA KAΦETEPIA META OYZEPI KAI KATOΠIN BOYΛH.YΠAPXOYN &ΞENOKINHTOI METAΞY TOYΣ AΛΛA TA ΠEPIΣΣOTEPA KAKA ΠOY MAΣ BPIΣKOYN ΠPOEPXONTAI AΠTHN MAΛAKIA TOYΣ.TO IΔIO IΣXYEI &ΓIA TON ΛAO BΛ. ΨHΦOΦOPOYΣ.G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΔΩΣΤΑ ΣΤΗ ΛΟΥΚ ΟΙΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΔΩΣΤΑ ΣΤΗ ΛΟΥΚ ΟΙΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουράνιο και άλλα, Σόρος καί άλλοι

    http://ellines.ca/wpe/2008/06/soros_ouranio_greece/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας.
    Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
    Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ.
    Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.
    Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
    Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Επενδυτής’ στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.
    Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων.
    Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα ‘Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα’, η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του. Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Και συγκεκριμένα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
    Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
    Βωξίτης. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
    Μαγγάνιο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
    Νικέλιο. Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου,η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της.
    Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλύτερου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
    Σμηκτίτες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
    Μαγνήσιο. Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
    Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη.
    Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
    Ουράνιο. Όπως έχει αναφερθεί ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας ‘Αθηναϊκή’ είχε ως τίτλο ‘Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα’ και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα.
    Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου ‘Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης’ Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο.
    Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιότατων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται.
    Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου στα οποία γίνεται λόγος για την ‘εύφλεκτη πίσσα’.
    Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή.
    Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
    Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι:
    Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες. Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής.
    Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος. Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο.
    Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδους μεταλλευμάτων.
    Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα ‘περίεργα’ και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρος κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:
    α’) Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α.Χάμμερ),
    β’) Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης (CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),
    γ’) Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του Ροκφέλλερ),
    δ’) Επανομή - Σιθωνία - Θερμαϊκός (αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καί, ὦ μικροκάμωτη ἐσὺ γῆ, καὶ σὲ παραμονεύουν μακρόνυχα ὄρνια, βάσκανες φιδοματιές, οἱ ὀχτροί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share