Απώλειες 35 δισ.δολλαρίων για τις 28 Ελληνικές επιχειρήσεις της Wall Street ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Απώλειες 35 δισ.δολλαρίων για τις 28 Ελληνικές επιχειρήσεις της Wall Street !


Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά την ίδια ώρα όμως εντυπωσιακή μείωση της κεφαλαιοποίησης τους κατά 35 δισ. δολάρια καταγράφουν οι 28 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο της Nέας Yόρκης!
Όπως επισημαίνει σε έγγραφό του το Γραφείο Oικονομικών-Eμπορικών Yποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Eλλάδος στη N. Yόρκη, "η πρόσφατη μεγάλη κρίση στη Wall Street δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστες και τις 28 εν λόγω εταιρείες, ιδίως ναυτιλιακές".
Έτσι οι τιμές διαπραγμάτευσης των μετοχών τους κατέγραψαν μεγάλες απώλειες της τάξης του 45%, κατά μέσον όρο, από τις 21-5-2008 έως και τις 2-10-2008.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία) των 28 ελληνικών συμφερόντων εταιρειών ανήλθε στις 2-10-2008 σε 44,5 δισ. δολάρια, έναντι περίπου 80 δισ. δολαρίων περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα (21-5-2008) και σχεδόν 90 δισ. δολαρίων στο προ ενός έτους ιστορικό υψηλό τους (το φθινόπωρο του 2007, όταν η παγκόσμια ποντοπόρος ναυτιλία είχε «αγγίξει» το ζενίθ της, τουλάχιστον ως προς τις τιμές των ναύλων).
Eπομένως, η συνολική απώλεια κεφαλαιοποίησης στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα είναι άνω των 35 δισ. δολαρίων!
Στην αναφορά των σχετικών ελληνικών διπλωματικών αρχών αναφέρεται πως αν και το γενικότερο κλίμα στις αγορές παραμένει ασφαλώς ρευστό, εν μέσω των σημαντικότερων ίσως εξελίξεων εδώ και δεκαετίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εντούτοις η εν λόγω δυσπιστία των ξένων επενδυτών απέναντι στις εισηγμένες ελληνικές εταιρείες κυρίως ναυτιλιακές δεν δικαιολογείται, για τους εξής δύο λόγους:



  1. το διεθνές εμπόριο αγαθών εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του παγκόσμιου AEΠ και
  2. τα βασικά οικονομικά μεγέθη τους, όπως λ.χ. ο τζίρος, τα κέρδη και -ιδίως- τα ίδια κεφάλαια είναι στέρεα και υποδηλώνουν ότι πρόκειται για αξιόπιστες εταιρείες, οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα δικαιώνουν τους επενδυτές τους.

**Για τον αναλυτικό πίνακα των Ελληνικών επιχειρήσεων στη Wall Street και τις απώλειες τους πατήστε εδώ .

9 σχόλια:

  1. Αυτό να το στείλετε σε όσους λένε πως η κρίση δεν επηρεάζει την Ελλάδα.
    Το κανόνι πλησιάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. POLY ANSYXHTIKO AYTO.EINAI KAIROS NA KOPSOUNE TIS MPOURDES GIA EGGYHSH TWN KATATHESEWN KTL.DEN EINAI TO KALYTERO PRAGMA O LAOS NA ZEI STHN AGNOIA ASXETA ME TO AN AYTO PISTEYEI O ROUSOPOULOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. POLY ANSYXHTIKO AYTO.EINAI KAIROS NA KOPSOUNE TIS MPOURDES GIA EGGYHSH TWN KATATHESEWN KTL.DEN EINAI TO KALYTERO PRAGMA O LAOS NA ZEI STHN AGNOIA ASXETA ME TO AN AYTO PISTEYEI O ROUSOPOULOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπούμαστε αλλά απαγορεύεται η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων οποιουδήποτε πολίτη.



    Ευχαριστούμε για τη κατανόηση.

    Συντακτική ομάδα
    Greece Salonika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα η κατάρευση του ΧΑΑ δεν είναι σκάνδαλο; Αλήθεια, πού είναι όλοι αυτοί που κραυγάζανε, που ξεσκίζανε τα ρούχα τους για τις λαμογιές του χρηματιστηρίου στην εποχή του ΠΑΣΟΚ; Αφήστε που όλοι αυτοί ήταν φοβεροί παίκτες…

    Μπαίνανε μέσα και μετά την πληροφόρηση που είχανε φεύγανε την κατάλληλη ώρα με γεμάτες τις τσέπες. Να τα σπίτια, να τα κότερα, να τα συγκροτήματα, να τα κανάλια, να οι βιομηχανίες…

    Και μετά, αρχίσανε να κάνουνε πάλι τους εισαγγελείς.
    «Να πάνε οι πράσινοι στη φυλακή». Κανένας δεν είπε τότε πως δεν θα πρέπει πολλοί να πάνε στη φυλακή. Και ξέρετε κάτι στο κάτω-κάτω της γραφής;

    Το ΠΑΣΟΚ δεν πλήρωσε, και σωστά, την υπόθεση του Χρηματιστηρίου το 2004; Τώρα τι γίνεται; Τώρα ποιος θα λογοδοτήσει; Ποιος προστατεύει τον κοσμάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωστε το 2000 δεν ειχαμε την κριση απο την πτωση των dot com στην Αμερικη;
    Για θυμηθειτε λιγο τη φουσκα του 99/00 στις λεγομενες επιχειρησεις σχετικες με την υψηλη τεχνολογια. Τοτε παλι δεν ειχαν βουτια οι δεικτες;
    Τοτε δηλαδη εφταιγαν τα Πασοκια ενω τωρα δεν φταινε οι Νουδουλες; Η το αναποδο; Μας εχετε μπερδεψει τελικα με το χρηματιστηριο!!

    Γνωμη μου: Και τοτε και τωρα εφταιγε η απληστια ολοκληρου του χρηματοπιστωτικου συστηματος παγκομιως. Αν τοτε καποιοι το ειχαν κανει φτηνη αντιπολιτευτικη καραμελα, σημερα πολυ φοβαμαι οτι θα την καταπιουν αμασητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμος 11:49 πμ @dora 11:51 πμ

    Τότε κατηγορούσαν τα «Πααόκια» όπως
    τα γράφετε, όχι για την πτώση του
    χρηματιστηρίου αλλά για την προτροπή
    που έκαναν κυβερνητικά στελέχη μέσω
    των ΜΜΕ στον κόσμο να επενδύσει στο
    χρηματιστήριο ως ασφαλές καταφύγιο.
    Για να φθασουμε στο τέλος να
    ακούσουμε από τον Σημίτη να απαντάει
    σε ερώτηση για το απώλεια των
    χρημάτων: «Ας πρὀσεχαν!»

    Ακούσατε εσείς προτροπές για
    επεδυσεις από την τωρινή
    κυβέρνηση;

    Από Άνεμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share