Τη Δευτέρα θα υποβάλει το υπόμνημα στη Χάγη η ΠΓΔΜ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Τη Δευτέρα θα υποβάλει το υπόμνημα στη Χάγη η ΠΓΔΜ.

H ΠΓΔΜ αναμένεται να υποβάλει τη Δευτέρα το υπόμνημα της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ αναφορικά με την κατάθεση προσφυγής της χώρας κατά της Ελλάδας, αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Το εκτενές έγγραφο θα κατατεθεί από το συνεκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στο Δικαστήριο, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αναμένεται να προβεί και σε σύντομη δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών ΜΜΕ το υπόμνημα περιλαμβάνει όλες τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, καθώς και δημοσιεύματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων κατά της Ελλάδας. Το υπόμνημα περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή εξήγηση της υπόθεσης καθώς και των γεγονότων και των δικαιωμάτων που επικαλείται η ΠΓΔΜ. Tο... Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον Ιανουάριο, καθόρισε το χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των γραπτών υπομνημάτων, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που όρισε το Δικαστήριο, η ΠΓΔΜ πρέπει να υποβάλει γραπτό υπόμνημα έως την 20η Ιουλίου 2009, ενώ η Ελλάδα να καταθέσει την απάντησή της έως την 20η Ιανουαρίου 2010.
Τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας προετοιμάστηκαν από ομάδα ειδικών από την ΠΓΔΜ, καθώς και από ομάδα νομικών συμβούλων από το εξωτερικό.
Η ΠΓΔΜ, τον περασμένο Νοέμβριο, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, βάζοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
Πρόσφατα, ο απερχόμενος γ.γ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, πέρυσι τον Απρίλιο, δεν υπήρξε βέτο στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, παρά απόφαση η οποία ελήφθη με την αρχή της ομοφωνίας.








newstime.gr
Bookmark and Share