Οι τελικές ποινές για φορο-αδικήματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Οι τελικές ποινές για φορο-αδικήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου στη Βουλή θα προβλέπει:

1. Η μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω να αποτελεί διαρκές αδίκημα έτσι ώστε να μην παραγράφεται και να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτόφωρου.

2. Τη μείωση του ποσού βάσει του οποίου θα μετατρέπεται η φοροδιαφυγή από πλημμέλημα σε κακούργημα. Σχεδιάζεται να μειωθεί το σχετικό ποσό στα 75.000 ευρώ για όλα τα φορολογικά αδικήματα. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος ισχύος των νέων μέτρων. Εάν, δηλαδή, θα έχουν αναδρομική ισχύ ή αν θα ισχύουν από το οικονομικό έτος 2011.

3. Τη σύσταση φορολογικής διαιτησίας. Στο νέο αυτό θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ, έπειτα από κοινή προσφυγή των ενδιαφερομένων και με την έκδοση απόφασης το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο. Η Διαιτησία θα διεξάγεται από ειδικό Σώμα που θα παρέχει τα εχέγγυα ανεξάρτητης και τεκμηριωμένης κρίσης. Η προσφυγή σε αυτήν, ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς, να έχει χαμηλότερο κόστος από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

4. Την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα που θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.

5. Εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η λειτουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων.

6. Την αύξηση από 25% σε 50% των προστίμων και άλλων ποσών που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Κάποιος φορολογούμενος που θέλει να διευθετήσει διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του με τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει να πληρώσει το μισό των φόρων και προστίμων που του επιβλήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό κλείνει ο εύκολος δρόμος προς τη Δικαιοσύνη.

Εκτός από τα φοροαδικήματα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

7. Την καταβολή σε τρεις δόσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Θα προκαταβάλλεται το 40% και το υπόλοιπό ποσό θα αποδίδεται σε τρεις δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα πληρώνεται εντός του έτους που αναλογεί, μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

8.
Tην καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ παρελθόντων ετών σε δόσεις με τις σχετικές προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

9. Νέα περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της δεκαετίας 2000 - 2009 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

Σχεδιάζεται να αυξηθούν τα ελάχιστα ποσά που ισχύουν στη σημερινή ρύθμιση στα 1.200 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, εφ' όσον αποφασίσει να εντάξει και τις ανωτέρω κατηγορίες στην περαίωση, θα εισπράξει ποσό άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

10. Δημιουργία μιας νέας εφορίας στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011, στην οποία θα υπάγονται οι 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ. Oλα τα φορολογικά ζητήματα θα επιλύονται από τη νέα εφορία, η οποία θα λειτουργεί και ως κέντρο εξυπηρέτησης για τις μεγάλες και μόνο επιχειρήσεις. Τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τη νέα ΔΟΥ και όχι από τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με τη δημιουργία της νέας εφορίας καταργείται το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό κέντρο (ΔΕΚ) που διενεργεί ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.

11. Κατάργηση - συγχώνευση 80 εφοριών.

12. Καταπολέμηση διαφθοράς εφοριακών και ελεγκτών, με τη θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων.

13. Ανασύσταση της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Δημιουργία μόνο δύο γενικών διευθύνσεων και κατάργηση των υπολοίπων.

14. Σύσταση νέας Κεντρικής Ελεγκτικής Αρχής στο υπουργείο Οικονομικών

15. Διάταξη με την οποία θα παραγράφονται τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά πρόκειται για την προσπάθεια διαγραφής των 24 δισ. ευρώ που θεωρούνται από το οικονομικό επιτελείο ανεπίδεκτα είσπραξης.
Bookmark and Share