Χάθηκε και το 25% του κυπριακού ΑΕΠ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Χάθηκε και το 25% του κυπριακού ΑΕΠ


Η οικονομική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος από το ατύχημα αυτό, τηρουμένων των μεγεθών και των αναλογιών, είναι αντίστοιχη με εκείνη της Ιαπωνίας, από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε!

Οι ζημιές εκτιμώνται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σε άλλα τόσα οι..
παράπλευρες απώλειες, λόγω των άμεσων επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ της Κύπρου, σε μια εποχή που η οικονομία ταλανίζεται από την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Η χώρα απώλεσε το 60% της ενεργειακής της παραγωγής λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής του βασικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται σε γερασμένες εφεδρικές μονάδες, τις μικρές ιδιωτικές ηλεκτρογεννήτριες, ενώ εισήχθησαν από την Ελλάδα και το Ισραήλ μικρές κινητές μονάδες.

Το πρόβλημα αυτό θα κρατήσει μήνες, καθώς είναι αδύνατη η επιδιόρθωση του σταθμού και θα χρειαστεί η ανακατασκευή του. Μόλις πρόσφατα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέγερσης δύο νέων μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούσαν και με φυσικό αέριο και θα καθιστούσαν την Κύπρο αυτάρκη σε ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Σε μία μόνο στιγμή η Κύπρος γύρισε 20 χρόνια πίσω.

Η Κύπρος αναγκάζεται πλέον να εξετάσει με θετικό πνεύμα την προσφορά που έγινε από τουρκική εταιρεία, η οποία έχει εγκαταστήσει στα κατεχόμενα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προσφέρει προς πώληση στην Κυπριακή Δημοκρατία. 100 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η έλλειψη που υπάρχει είναι 500 MW, νοουμένου ότι θα αντέξουν οι γέρικες γεννήτριες δύο εφεδρικών σταθμών που θα αποσύρονταν στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, με ειδικό κανονισμό επιτράπηκε η αγορά από τα κατεχόμενα μικρών γεννητριών για οικιακή και εμπορική χρήση. Λόγω της έλλειψης ενέργειας το κάθε σπίτι στα κατεχόμενα είχε μία γεννήτρια. Τώρα, με την αυτάρκεια που υπάρχει, έχουν μείνει αδιάθετες πολλές. Πριν από πέντε χρόνια, όταν εξερράγη ο κύριος σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα, η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να τροφοδοτήσει τα κατεχόμενα για ανθρωπιστικούς λόγους. Τώρα, με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βασιλικού, οι όροι έχουν αντιστραφεί.πηγή Κ.Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share