Οίκοι αξιολόγησης: Ανοίγουν μέτωπο κατά της Ισπανίας και της Ιταλίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οίκοι αξιολόγησης: Ανοίγουν μέτωπο κατά της Ισπανίας και της Ιταλίας

Αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία διακρίνουν οι αναλυτές της Moody's μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
  • "Κλικ" στην εικόνα για να δείτε σε μεγέθυνση την αξιολόγηση κάθε χώρας της Ευρώπης από τους τρεις οίκους.
Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου προχώρησε χθες η Moody's, προσγειώνοντας τη «βαθμολογία» της Ελλάδας, στο Ca από Caa1, μία μόνο βαθμίδα υψηλότερα από τη χρεοκοπία. Ξεκαθαρίζει δε πως θα επαναξιολογήσει τη στάση της... όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με βάση τη συμφωνία της Πέμπτης, ώστε να αποτιμηθεί εάν η τρέχουσα αξιολόγηση (Ca) αποτιμά σωστά τους κινδύνους του νέου πιστωτικού προφίλ, που θα προκύψει για την Ελλάδα.

Ο ξένος οίκος αιτιολογεί τη χθεσινή του απόφαση να «δώσει» στο ελληνικό δημόσιο τη χειρότερη αξιολόγηση από όλες τις χώρες που καλύπτει αυτή τη στιγμή, υποστηρίζοντας πως οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα υποστούν σημαντικές ζημιές, ενώ παράλληλα το νέο πακέτο για την Ελλάδα αποτελεί αρνητικό προηγούμενο για τους ομολογιούχους άλλων χωρών.

«Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ε.Ε. και η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας είναι πρακτικά 100%», επισημαίνει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Αποκλιμάκωση χρέους
Η Moody's αναγνωρίζει πάντως πως η απόφαση της Πέμπτης αυξάνει την πιθανότητα η Ελλάδα να μπορέσει καταρχήν να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της. Υπογραμμίζει όμως πως ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η Ελλάδα θα παραμείνει υψηλό, κατά πολύ υψηλότερο του 100% για πολλά χρόνια.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι σημαντικοί οι κίνδυνοι που συνοδεύουν την προώθηση και εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη Moody's, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων, ενδεχομένως έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτιμηθεί εάν η τρέχουσα αξιολόγηση αντανακλά σωστά τους κινδύνους του νέου πιστωτικού προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αναδιάρθρωσης.

Όπως μάλιστα αναφέρει, σε χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal, η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος της Moody's, μια από τις παραμέτρους που θα εξεταστούν μετά την ανταλλαγή είναι ο κίνδυνος να προκύψει πάλι επεισόδιο αθέτησης πληρωμών. «Η εμπειρία μας λέει, κοιτώντας πίσω ιστορικά, ότι κράτη που αθετούν πληρωμές θα το ξανακάνουν», υποστηρίζει, αποφεύγοντας πάντως να πει ότι κάτι τέτοιο θα είναι τελικά η περίπτωση της Ελλάδας.

Στάση αναμονής
Επί του παρόντος πάντως στελέχη του οίκου απέφυγαν χθες να τοποθετηθούν για το εάν θα αλλάξει ή όχι η αξιολόγηση της Ελλάδας όταν επανεξεταστεί. Σε αντίθεση η Fitch, που ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προειδοποίησε πως η νέα συμφωνία θα θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», έχει ξεκαθαρίσει πως πιθανότατα θα βελτιώσει τη «βαθμολογία» της Ελλάδας όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή. Αναμένεται η τοποθέτηση του τρίτου ξένου οίκου, της Standard & Poor's που δεν έχει ακόμη αντιδράσει στο νέο πακέτο που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη.

«Βλέπει» υποβάθμιση Ιταλίας και Ισπανίας
Αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών όπως η Ιταλία και η Ισπανία διακρίνουν οι αναλυτές της Moody's μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Στην ανάλυση που αιτιολογεί τη χθεσινή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, αναφέρεται ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα έχουν ουδέτερη επίπτωση στις αξιολογήσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, καθώς ο υψηλότερος κίνδυνος εμπλοκής των ιδιωτών αντισταθμίζεται από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

Αντιθέτως για τους δανειστές Ισπανίας και Ιταλίας «οι αρνητικές συνέπειες είναι σημαντικότερες των θετικών και αυτό θα βαρύνει στις μελλοντικές αξιολογήσεις». Αρνητική ήταν χθες και οι αντίδραση των επενδυτών για τις οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας. Το κόστος δεκαετούς δανεισμού για την Ισπανία επέστρεψε στο 6% και το spread από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γερμανίας διευρύνθηκε κατά 35 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη αύξηση κατέγραψαν τα spread Ιταλίας και Πορτογαλίας ενώ το Ελληνικό ενισχύθηκε κατά 28 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας πάνω από τις 1.200 μονάδες.πηγή Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share