Μην πιστεύετε όσα σερβίρουν καθημερινά τα καθεστωτικά ΜΜΕ..
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν λάβει την 6η δόση στην ώρα της, όπως έχουμε ξανατονίσει, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες.
Το Δημόσιο μπορεί να χρωστά σε πολλούς, π.χ. προμηθευτές κ.λπ., όμως στους μόνους που δεν επιτρέπεται να χρωστά είναι στους κατόχους των ομολόγων και των εντόκων του για να μη χρεοκοπήσει.
Αν η παύση πληρωμών προς τρίτους... εκτός ομολογιούχων, εξισωνόταν με χρεοκοπία, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει προ πολλού από τη στιγμή που χρωστά δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Υπό αυτήν την έννοια, η 6η δόση προσφέρεται ως μέσο πίεσης από την τρόικα προς την κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον περασμένο Ιούλιο.
Αναμφισβήτητα, σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή της 6ης δόσης μπορεί να συνετίσει αρκετούς εργατοπατέρες του Δημοσίου.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα επιδεινώσει το ήδη άσχημο κλίμα που υπάρχει στην οικονομία.
Όμως, ακόμη κι αν το Δημόσιο λάβει την 6η δόση στη ώρα του, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να αλλάξει.
Η μέση ελληνική οικογένεια θα πληρώσει ακριβά την ολιγωρία της κυβέρνησης να μην προχωρήσει από την πρώτη στιγμή τις ιδιωτικοποιήσεις και τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές.
Και ακόμη περισσότερο την επιλογή της να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα αντί του Δημοσίου μέσω φόρων, στάσης πληρωμών και τσεκουρέματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Η συστηματική αποδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα απειλεί να καταστήσει την αρνητική δυναμική της οικονομίας, έπειτα από εκείνη του δημοσίου χρέους, ανεξέλεγκτη.
Επομένως, η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα είναι πιο σημαντική για την εθνική οικονομία από την 6η ή οποιαδήποτε άλλη δόση των διεθνών πιστωτών μας.
Όσες δόσεις και να πάρουμε, χωρίς ο υγιής ιδιωτικός τομέας να σταθεροποιηθεί και εν συνεχεία να ανακάμψει δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουμε την άναρχη χρεοκοπία.
Όμως, η σταθεροποίηση απαιτεί να συνυπάρχουν μια σειρά παράγοντες.
Τέτοιοι είναι η αναπτέρωση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο εσωτερικό, η αποκατάσταση της ομαλής ροής των πιστώσεων από τις τράπεζες στις εταιρίες και στα νοικοκυριά, το καλό κλίμα στο εξωτερικό και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, συν φυσικά κάποια πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Πόσοι απ’ αυτούς τους παράγοντες συντρέχουν αυτήν την περίοδο;
Μάλλον κανένας.
Υπό αυτήν την έννοια, η συζήτηση για την 6η δόση έχει μεν σημασία, αλλά δεν είναι τόσο σημαντική όσο εκείνη για το πώς θα ξαναπάρει μπροστά η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Ο υγιής ιδιωτικός τομέας...
Post Top Ad
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
H 6η δόση δεν μπορεί ούτε να μας σώσει αλλά ...ούτε και να μας χρεοκοπήσει