Πίσω από τις συνεχείς παραινέσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε για νέα μέτρα λιτότητας, οικονομολόγοι, στρατιωτικοί αναλυτές και ακαδημαϊκοί χαρακτηρίζουν ως "υποκριτική" τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες.
Την ώρα που η Ελλάδα συμφωνεί σε μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ο στρατιωτικός της προϋπολογισμός αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ (2% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης) και είναι ο... δέκατος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως.
"Εάν υπάρχει μία χώρα που έχει επωφεληθεί από τις τεράστιες ποσότητες χρημάτων που η Ελλάδα έχει δαπανήσει για την άμυνά της, αυτή είναι η Γερμανία", τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του Σύριζα.
"Σχεδόν το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας γίνονται προς την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης", διευκρίνισε ο κ. Παπαδημούλης. "Η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει 2 δισ. ευρώ για υποβρύχια που αποδείχθηκαν ελαττωματικά, και που δεν χρειάζεται καν. Και χρωστάει άλλο ένα δισεκατομμύριο. Πρόκειται για ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που η Αθήνα κλήθηκε να διασώσει κάνοντας περικοπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου διάσωσης", πρόσθεσε.
"Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, η Ελλάδα δαπάνησε 216 δισ. ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς, αν και είμαι απολύτως βέβαιη ότι οι δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που καταγράφουν τα επίσημα έγγραφα, εξαιτίας των λεγόμενων 'μυστικών ταμείων' που έχει πρόσβαση το κράτος", υπογραμμίζει η Κατερίνα Τσουκαλά, αναλύτρια για θέματα ασφάλειας, από τις Βρυξέλλες.
"Το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με τη Βρετανία για παράδειγμα, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μία διαφανή και δημοκρατική στρατηγική αμυντικών προμηθειών. Όλα σκεπάζονται από ένα πέπλο μυστικότητας", καταλήγει