Και ανησυχίες για νέα χαμηλά στο Χ.Α..
Πάρτι με... αρκούδες στο Χ.Α., ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης κατά την οποία αναμένονται με καθυστέρηση είκοσι ημερών τα... αποτελέσματα των τραπεζών για την απελθούσα χρήση.
Οι φήμες δίνουν και παίρνουν με τα τηλέφωνα των τραπεζιτών χθες κλειστά. Που σημαίνει ότι η αγορά προετοιμάζεται για να αναγνώσει ισολογισμούς που θα κρβουν σκελετούς (λόγω Blackrock) και μεγάλες ζημιές λόγω του κουρέματος που υπέστησαν στα χαρτοφυλάκιά τους από τα ελληνικά ομόλογα τα τραπεζικά ιδρύματα.
Μέχρι στιγμής οι ζημιές των εισηγμένων στο Χ.Α. αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών που στηρίζονται καθαρά σε προσωπικές μεθοδολογίες των αναλυτών τους και σε πληροφορίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγω για ζημιές της τάξης των 15 δισ. ευρώ, μόνο από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Εθνική, την Alpha, την Πειραιώς και την Eurobank.
Αυτά, χωρίς να προστεθούν οι ζημιές των Αγροτικής Τράπεζας και Ταχ. Ταμιευτηρίου, που ως γνωστόν, οι διοικήσεις τους παραμένουν ελεγχόμενες από το κράτος.
25 δισ.
Αν συμπεριληφθούν και οι μικρότερες τράπεζες, αλλά και το Τ.Τ. και η ΑΤΕ, τότε οι ζημιές για τον κλάδο δεν αποκλείεται να απογειωθούν σε δυσθεόρατα επίπεδα, άνω των 25 δισ. ευρώ.
Κι ενώ, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις αυτές, δεδομένου ότι το τελευταίο σκέλος των εργασιών της κυβέρνησης Παπαδήμου, η ανακεφαλαιοποίηση, μετατίθεται για χρόνο μετά τις εκλογές και το αβέβαιο αποτέλεσμά τους, τα κόμματα, σύμφωνα με την αγορά, εκβιάζουν για την μη πραγματοποίηση του ΤΧΣ σ' αυτή τη συγκυρία, καθιστώντας ομήρους Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Αναβλητικότητα
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, περνάει στο εξωτερικό ένα κλίμα εντελώς αποθαρρυντικό για τις επενδύσεις και βεβαίως αναδεικνύει την γνώριμη ελληνική αναβλητικότητα, τη στιγμή που άπαντες σε Ευρώπη και ΔΝΤ πιέζουν για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, διαφορετικά η χρεοκοπία περιμένει στη γωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πια ότι οι συναλλαγές όχι απλά βρίσκονται στο ναδίρ, αλλά τείνουν να διαμορφωθούν κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε μία αγορά αφρικανικού τύπου, με εισηγμένες τεραστίων ζημιών, άλλες να μην έχουν ανακοινώσει καν αποτελέσματα, άλλες, κοντά στις 40 να βρίσκονται στην επιτήρηση και άλλες να προστίθενται στη λίστα των σε αναστολή διαπραγμάτευσης, όπως συμβαίνει με τον Βωβό, την Sprider και την Βιοιατρική.
Και νά' ταν μόνο αυτό;
Περιπτώσεις εισδηγμένων, που υπάγονται στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ, διαπραγματεύονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά.