''Φρενάρουν'' οι προκρατήσεις από Ρωσία, Ουκρανία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

''Φρενάρουν'' οι προκρατήσεις από Ρωσία, Ουκρανία.

 

Ακριβότερα έως και 18% τα τουριστικά πακέτα λόγω ισοτιμίας ευρώ-ρουβλίου..







'Φρένο'' στη μέχρι πρότινος ραγδαία άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα από τη Ρωσία και την Ουκρανία βάζουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με τους...
εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου να τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα.

Ήδη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη πτώση όσον αφορά τις προκρατήσεις, οι οποίες με βάση τα στοιχεία της Mouzenidis Travel, η οποία- σημειωτέον έφερε πέρυσι στην Ελλάδα περί τους 500.000 τουρίστες απο χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης- ''έτρεχαν'' με ετήσιους ρυθμούς αύξησης έως και 400% για ορισμένους ελληνικούς προορισμούς μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014.

"Ήδη ωστόσο διαπιστώνουμε μεγάλη πτώση και πλέον το ποσοστό αύξησης των προκρατήσεων, παρά τα ελκυστικά τουριστικά πακέτα και τις εκπτώσεις λόγω αρχής της σεζόν, έχει μειωθεί σήμερα κοντά στο 50%”, αναφέρει ο κ. Γ. Μασμανίδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

“Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε κάνουμε τίποτ' άλλο παρά να περιμένουμε το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις. Εμείς πάντως σαν γραφείο έχουμε εξασφαλίσει για εφέτος δωμάτια για 600.000 πελάτες μας, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζει ο προορισμός Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να δούμε το τί θα γίνει με το θέμα των θεωρήσεων από τα προξενεία- ήδη οι σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλούν μία ανησυχία-, την ίδια στιγμή που με την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ τα ταξίδια για την Ελλάδα έχουν γίνει κατά 15- 18% ακριβότερα”, επισημαίνει ο κ. Μασμανίδης. Σημειωτέον ότι ο όμιλος Μουζενίδη λειτουργεί σήμερα 70 και πλέον γραφεία, έχοντας επεκταθεί και σε χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Η Ελλάδα πάντως είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους, και μάλιστα το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, βρέθηκε στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών, για πρώτη φορά, ανεβάζοντας τη χώρα μας κατά τέσσερις θέσεις. Προηγούνται της Ελλάδας, η Τουρκία και η Αίγυπτος και ακολουθούν την Ισπανία ως προορισμοί, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και τα Εμιράτα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αύξηση του ρεύματος προς την Ελλάδα έφθασε πέρυσι το 70%, με τον αριθμό των τουριστών να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της εταιρείας ερευνών Quantos και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλαδας και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) οι Ρώσοι πέρυσι, ήταν τρίτοι στην κατάταξη όσον αφορά την έλευση ξένων τουριστών στη χώρα μας (1,35 εκατομμύρια επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2013) ξοδεύοντας 1,34 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια διαμονής στις 11 μέρες σχεδόν και μέση δαπάνη στα 93 ευρώ. Οι εκτιμήσεις για εφέτος για την Ελλάδα ανέφεραν για πάνω από 1,3 εκατομμύρια Ρώσους και 250 χιλιάδες Ουκρανούς τουρίστες.

Η κρίση στην Ουκρανία εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ροή συνολικά των Ρώσων ταξιδιωτών προς την Ευρώπη, που ούτως ή άλλως παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Τουριστικής Βιομηχανίας, ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών Ρώσων στο εξωτερικό ήταν, το 2013, 54 εκατομμύρια, κατά 13% αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό το 2012. Ειδικότερα, ο αριθμός των ταξιδιών για τουριστικούς σκοπούς αυξήθηκε κατά 19,3 %, γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση των εισοδημάτων και της συνολικής ευημερίας των Ρώσων πολιτών, σημειώνει η Ένωση.

Της Στεφανίας Σούκη
Bookmark and Share