Ηρθε η ώρα των οριστικών διευθετήσεων.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Ηρθε η ώρα των οριστικών διευθετήσεων..

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία στηρίζουν pleonτην πρόταση της Αθήνας για μεικτή ονομασία της FYROM.
Ωστόσο, και παρά την ευρεία πολιτική συναίνεση, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει λύση που περιέχει τη λέξη Μακεδονία μεταθέτει το πρόβλημα από το επίπεδο των διεθνών σχέσεων στο εσωτερικό
Εκκρεμότητες που χαρακτήριζαν τη διπλωματική σκηνή της περιοχής εισέρχονται σε φάση οριστικής, όπως εικάζεται, ρύθμισης. Τα σημεία ρευστότητας που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την Ελλάδα είναι η ρύθμιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, η ενδεχόμενη παρέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ για την εξουδετέρωση των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ .

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ισχυρών κρατών της Συμμαχίας, ώστε πριν από την ένταξη της FYROM στις δομές του ΝΑΤΟ να έχει επιτευχθεί διμερής συμφωνία στο θέμα της ονομασίας. Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης υπήρξε έως τώρα μάλλον επιτυχής. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία στηρίζουν την πρόταση της Αθήνας για μεικτή ονομασία της FYROM. Το μήνυμα της κυβέρνησης, ότι εάν δεν επιτευχθεί ρύθμιση ικανοποιητική στο θέμα της οριστικής ονομασίας των Σκοπίων η Αθήνα θα προβάλει βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, υπήρξε πειστικό. Στο εσωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε να εξασφαλίσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση και τελικώς την επέτυχε, με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ. Παρά ταύτα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα απορρίπτει λύση που περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Αυτό σημαίνει μετάθεση του προβλήματος από το επίπεδο των διεθνών σχέσεων στο εσωτερικό.
Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει άμεση συνάφεια με τα στενά ελληνικά συμφέροντα, αλλά ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, που υποστηρίζεται σθεναρώς από τις ΗΠΑ, θα ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις των Αλβανών της FYROM. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα φροντίσουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του σλαβικού στοιχείου, εγγυούμενες την ακεραιότητα της χώρας. Αυτή η προοπτική αστάθειας ωθεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να εμμένει στην αδιαλλαξία της, ευελπιστώντας ότι μπορεί να υπάρξει μια κάποια αναβολή στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά όταν η κρίση θα εκδηλωθεί αναπόφευκτα οι πιέσεις θα στραφούν προς την ελληνική πλευρά.
Τέλος, όσον αφορά το Κουρδικό, το θέμα που πρέπει να ενδιαφέρει την Αθήνα δεν είναι εάν η Τουρκία θα εισβάλει τελικώς στο βόρειο Ιράκ, ούτε καν η εξέλιξη των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, αλλά το γεγονός ότι επήλθε πλέον αποφασιστική προσέγγιση του στρατιωτικού κατεστημένου με την ισλαμική κυβέρνηση του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι προφανές ότι η κινητικότητα που υπάρχει στην περιοχή μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.


πηγη΄"Μ"
Bookmark and Share