Σε ανακοίνωση του αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «προκαλεί ανησυχία το μέρος της ακραίας ομιλίας του μητροπολίτη κ. Άνθιμου, στο οποίο καλεί σε κατακτητικές εκστρατείες στο Μοναστήρι. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα αυτού του είδους τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν υψηλόβαθμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία έχουν μεγάλη επιρροή και στην ελληνική πολιτική σκηνή..»
«..Το ΥΠΕΞ αναμένει και από τους δύο(σ.σ.την κ.Μπακογιάννη και τον κ.Καραμανλή), οι οποίοι στις δηλώσεις τους εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και καταδικάζουν ηχηρά κάθε κίνηση αλυτρωτισμού, να καταδικάσουν άμεσα και απερίφραστα αυτές τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου, οι οποίες αποτελούν έμμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας..>>
«..Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει για το επεισόδιο αυτό όλους τους αρμόδιους διεθνείς παράγοντες, διότι αυτό τραυματίζει σοβαρότατα το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995», καταλήγει η ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ πάντως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στροφή τους υπέρ των Ελληνικών θέσεων μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου τους στο ΝΑΤΟ,η οποία μετά τη συνάντησή της στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι "οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προυπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ".Υπογράμμισε ακόμα ότι η χώρα της υποστηρίζει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας".
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση αν η εκκρεμότητα της ονομασίας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η κ. Νούλαντ ανέφερε: «Αν διαβάσετε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, θα δείτε ότι στα κριτήρια για ένταξη στη Συμμαχία συμπεριλαμβάνονται και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, τα Σκόπια και η Αθήνα να καθίσουν ξανά στο τραπέζι και να συζητήσουν για το ζήτημα που τους χωρίζει."