Το 551ο δημόσιο Σχολείο της Μόσχας για παράδειγμα, είναι δεκατάξιο, με πάνω από χίλιους μαθητές, τριακόσιοι από τους οποίους μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας.
"Τα παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα συνήθως δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά επέλεξαν αυτήν την αρχαία γλώσσα συνειδητά" - είχε δηλώσει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πριν μερικές μέρες η υποδιευθύντρια για τα θέματα ελληνικής εκπαίδευσης Λιόμποβ Πισαριούκ και είχε συμπληρώσει πως "νιώθουν πολύ περήφανοι και ξεχωριστοί που βρέθηκαν σε ένα σχολείο όπου μπορούν να γνωρίζουν τη μοναδική ελληνική γλώσσα και να την μιλούν".
Η κλασική εκπαίδευση στη Ρωσία κατά το 18ο-19ο αιώνα απαιτούσε εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας, γι’ αυτό οι διανοούμενοι της εποχής μπορούσαν να διαβάζουν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς όχι μόνο στην μετάφραση, αλλά και στο πρωτότυπο.
Σήμερα στην πολυπληθή πρωτεύουσα της Ρωσίας είναι πολύ «σικ» να γνωρίζει κανείς την ελληνική γλώσσα, καθώς οι Ρώσοι στράφηκαν όχι μόνο στις παραλίες της Ελλάδας, αλλά και στους τόπους λατρείας της χώρας μας, ενώ στο καθημερινό τους τραπέζι οι σημερινοί εύποροι μοσχοβίτες επιλέγουν ελληνικά προϊόντα όπως, φέτα, ελιές, λάδι, δημητριακά, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα και κρασί.
H είσοδος του σχολείου (που προαναφέρθηκε) είναι και αυτή «Ελληνική» καθώς κυματίζει η ελληνική σημαία και είναι αναρτημένα πορτρέτα «μεγάλων» Ελλήνων!!
Οι δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας πληρώνονται καλά για τα ρωσικά δεδομένα - με περίπου 1000 ευρώ το μήνα, ενώ ο μισθός των καθηγητών στη Μόσχα κυμαίνεται από 600 έως 1200 ευρώ.