Η επόμενη μέρα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Η επόμενη μέρα..

Και ενώ η μεγάλη αποκάλυψη του Greece Salonika - που μίλησε πρώτο ανάμεσα σε όλα τα Μέσα και τους Φορείς Μαζικής Ενημέρωσης -για την αλλαγή στάσης της Ελληνικής Διπλωματίας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου ( http://greece-salonika.blogspot.com/2007/12/greece-salonika_03.html ) επιβεβαιώθηκε πλήρως,πολλά άρθρα και αναλύσεις εμφανίζονται πλέον στον Τύπο τα οποία προχωρούν και στην επόμενη μέρα της επερχόμενης αναγνώρισης.Διαλέγουμε και αναδημοσιεύουμε μέρος του εμπεριστατωμένου-και πάντα έγκυρου-άρθρου του κ.Γιώργου Δελαστίκ από το "Έθνος"( 15/12):

"Υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, η Αθήνα δείχνει πλέον έτοιμη να μην μπλοκάρει την υιοθέτηση κοινής στάση της της ΕΕ υπέρ της αναγνώρισης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Ως αντάλλαγμα η Ντόρα Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να εμφανίσει την ήδη ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ να μην απευθύνουν πρόσκληση προς τα Σκόπια τον Απρίλιο του 2008 για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας για τις μοιραίες συνέπειες που θα έχει για την Κύπρο αυτή η στάση.
Η αποφασιστική αντίσταση που προβάλλει η Λευκωσία οφείλεται στο ότι η αναγνώριση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα σηματοδοτήσει τη διεθνή νομιμοποίηση της αρχής ότι ξένες δυνάμεις μπορούν να επιτίθενται στρατιωτικά εναντίον μιας χώρας, να της αποσπούν εδάφη και στη συνέχεια τα εδάφη αυτά να αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητο κράτος. Ακριβώς δηλαδή ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην Κύπρο!
Μόλις αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου, η Τουρκία θα ξεκινήσει αμέσως παγκόσμια εκστρατεία για την αναγνώριση του παράνομ
ου κατοχικού καθεστώτος στα κυπριακά εδάφη ως ανεξάρτητου κράτους.
Η Αγκυρα θα έχει πλέον υπέρ της το «δεδικασμένο» της υπόθεσης του Κοσόβου, οπότε αρχικά θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στην αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» εκείνες οι μουσουλμανικές χώρες που και τώρα θα ήθελαν να το κάνουν, αλλά φοβούνται μήπως απομονωθούν σε διεθνές επίπεδο. Τότε όμως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το κάνουν, αφού θα έχουν προηγηθεί οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ στην υπόθεση του Κοσόβου.
Στην Κύπρο, όπου έχουν φυσικά συνειδητοποιήσει τη θανάσιμη απειλή, είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν πολιτικά μέχρις εσχάτων στο θέμα του Κοσόβου."
Ο σύμβουλος επικοινωνίας της Κύπρου στην Ελλάδα, Ανθος Λυκαύγης, με άρθρο του στο «Εθνος» της Τετάρτης ήταν ακόμη σαφέστερος:
«Και αν ακόμη μείνει μόνη της η Κύπρος στο θέμα της μονομερούς διακηρύξεως ανεξαρτησίας (και κατ ακρίβειαν αποσχίσεως) του Κοσόβου, με τίποτε δεν μπορεί να συναινέσει. Γιατί θα ήτο περίπου ως εάν προσυπέγραφε αυτοκαταδίκην αυτοπυροβολούμενη»,
τόνιζε στο άρθρο του.
Αχτίδα φωτός για την Κύπρο αποτελεί η θερμή υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία υπογραμμίστηκε από την επίσκεψη στη Λευκωσία του υπουργού Εξωτερικών του Κρεμλίνου Σεργκέι Λαβρόφ την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα
.
Η ρωσική σταθερότητα στη στήριξη της Κύπρου υπογραμμίστηκε και από τη δημόσια κριτική που άσκησε ο Σ. Λαβρόφ στις θέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό.

Απέρριψε την προσπάθεια του Νοτιοκορεάτη να θέσει χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο 2008, υπογραμμίζοντας ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν δικαιούται να διαμορφώνει το χρονικό πλαίσιο της ολοκλήρωσης οιωνδήποτε συνομιλιών.
Ο Ρώσος υπουργός «άδειασε» μάλιστα εντελώς τον Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα προτείνει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις Παπαδόπουλου κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι πρωφανές πώς η σχέση Λευκωσίας - Μόσχας βρίσκεται σε φάση περαιτέρω ενίσχυσης.

Όλες οι χώρες που έχουν εθνικές μειονότητες ανησυχούν - είτε το εκφράζουν ανοιχτά είτε όχι.
Το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι το πρώτο βήμα προς την επανίδρυση μιας Μεγάλης Αλβανίας..Αμέσως μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα ακολουθήσουν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, πράγμα που θα οδηγήσει στον διαμελισμό αυτής της χώρας..
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη,κατά τις δηλώσεις της τη Δευτέρα μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,
προσπάθησε αφενός να κλείσει τα μάτια μπροστά στις συνέπειες ενδεχόμενης αναγνώρισης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, ώστε να μη χρειαστεί να πάρει κατηγορηματική θέση εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, και αφετέρου να δικαιολογήσει την προετοιμαζόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στο όνομα της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης:
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρο σε όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή κείμενα ότι η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου είναι μοναδική..
Το Κόσοβο δεν πρέπει να δημιουργήσει, με οποιονδήποτε τρόπο, προηγούμενο με αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα των διεθνών συνόρων, στον σεβασμό των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε με στόμφο και στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι η αλήθεια είναι εντελώς η αντίθετη!"
Bookmark and Share