Λίνκολν,Κένεντυ,Τσώρτσιλ κ.α. στους δρόμους του -έτοιμου για όλα- Βελιγραδίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Λίνκολν,Κένεντυ,Τσώρτσιλ κ.α. στους δρόμους του -έτοιμου για όλα- Βελιγραδίου.

Η Σερβική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να αγωνιστεί για τη διατήρηση του Κοσόβου υπό σερβική κυριαρχία και εντείνει τον αγώνα της χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσα στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής επαρχίας της Σερβίας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημόσιοι χώροι που προορίζονται για τις γιγαντοαφίσες στη Σερβία φιλοξενούν τις φιγούρες γνωστών πολιτικών της Δύσης και δη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας!
Έτσι βλέπει κάποιος στους δρόμους των σερβικών πόλεων τεράστια πορτρέτα του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του Αμπραάμ Λίνκολν, του Τζον Κένεντι, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του Καρλ Ντε Γκολ. Κάτω από αυτά γράφεται το σλόγκαν "Το Κόσοβο είναι Σερβία" και δίπλα στις φωτογραφίες τους αναφέρονται αποσπάσματα ομιλιών τους, κατάλληλα επιλεγμένα να ταιριάζουν στην υπόθεση υπεράσπισης του Κοσσυφοπεδίου και να στηρίζουν την ομόθυμη σερβική στάση κατά της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του..
Δίπλα στη φωτογραφία του Τσόρτσιλ με το γνωστό πούρο στο χέρι αναφέρεται το απόσπασμα της ομιλίας του με την οποία παρότρυνε τους Βρετανούς να αντισταθούν στους γερμανούς ναζί: "Θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι δικό μας. Ποτέ δεν θα παραδοθούμε".
Το πορτρέτο του Ουάσιγκτον εμφανίζεται μπροστά από μία αμερικανική σημαία με το εξής απόσπασμα της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας: "Η ώρα είναι κοντά στο σημείο που πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα είμαστε ελεύθεροι ή σκλάβοι".
Η αμερικανική εφημερίδα "New York Times" ζήτησε από Σέρβα αναλύτρια να σχολιάσει τη στάση του Βελιγραδίου. Η Λιλιάνα Σμαΐλοβιτς, συντάκτης της εφημερίδας "Πολίτικα", δηλώνει ότι δεν περιμένει "από την κυβέρνηση να πάει σε πόλεμο για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.Νομίζω ότι μπορεί να είσαι καλός ευρωπαίος και ταυτόχρονα να διεκδικείς"σημειώνει..
Από την άλλη μεριά ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Ουίλιαμ Μοντγκόμερι σε πρόσφατο άρθρο του στο ανεξάρτητο δίκτυο Β92 επισημαίνει πως "είναι μεγάλο λάθος να υποτιμήσουμε τη δύναμη της Σερβίας" και χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο με τη σερβική επικοινωνιακή τακτική, για να δώσει το στίγμα του κλίματος στη Σερβία. Επικαλείται κάτι που ανέφερε ο Τζον Κένεντι: "Πολλές φορές ένας άνθρωπος πράττει αυτό που πρέπει αδιαφορώντας για τις συνέπειες"..
Bookmark and Share