Προσπαθεί να εξηγήσει στο γερμανικό κοινό κάτι που δεν καταλαβαίνει, γιατί η Αθήνα ανθίσταται μέχρις εσχάτων στην ονομασία "Μακεδονία" για το κρατίδιο που προέκυψε στο νότο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.Ο τρόπος που προσπαθεί να το κάνει έχει ενδιαφέρον..
Οι θέσεις του δημοσιογράφου Νιλς Καντρίτσκε*: "οι Νεοέλληνες ζουν υπό το άγχος της αρχαιότητας, σαν ταπεινοί απόγονοι ένδοξων προγόνων, και υπερασπίζονται με δόντια και με νύχια την αρχαία κληρονομιά, μια και δεν την αυγάτισαν. Κατά δεύτερον είναι προσκολλημένοι στην ιδέα μιας αδιάκοπης και «πηχτής» ιστορικής συνέχειας, χωρίς κενά δηλαδή, χωρίς αλλοιώσεις, χωρίς λοξοδρομήσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και τρίτον η νεοελληνική διανόηση διακατέχεται από έναν πατριωτικό κομφορμισμό..".
Και τί θα εξηγούσε στον ελληνικό λαό ένας "απροκατάληπτος" διανοούμενος,κατά τον δημοσιογράφο..; Τα εξής:
«ότι η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή, που σήμερα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όποιος ζει σ’ αυτή την περιοχή και θέλει να λέγεται Μακεδόνας, έχει αυτό το δικαίωμα. Και κανένας άλλος κάτοικος της ίδιας γεωγραφικής περιοχής δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.»
Όσο για το συχνό ερώτημα, "μα δεν βλέπουν οι Ευρωπαίοι τις εθνικιστικές προκλήσεις των Σκοπίων", να η απάντηση του Καντρίτσκε:
«Βεβαίως υπάρχουν και στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θερμοκέφαλοι εθνικιστές, βεβαίως εκδηλώνονται φαιδρές ιστορικές προκλήσεις. Όταν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων δίνεται το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τότε αυτό είναι γελοίο και αποδεικνύει μόνο πόσα ιστορικά συμπλέγματα έχουν οι Σλαβομακεδόνες. Κάθε λαός και κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αυτογελοιοποιηθεί. Άλλο όμως αυτό και άλλο να προσπαθεί κανείς επικαλούμενος τη δική του εθνική υπερηφάνεια να αρνηθεί σε έναν άλλο λαό το δικαίωμα να έχει την ταυτότητά του.»
*Ο Νιλς Καντρίτσκε δεν είναι ένας τυχαίος Γερμανός δημοσιογράφος . Γνωρίζει άριστα τη νεοελληνική ιστορία και πολιτική, μιλάει ελληνικά,αυτοπροσδιορίζεται ως "φιλλέληνας", ζει ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, επί δεκαετίες γράφει με πολλή γνώση και εξειδίκευση για ελληνικά θέματα σε γερμανικές εφημερίδες.