Μπορεί προεκλογικά να δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ με ελάχιστα δικαιολογητικά για τις "πρώτες ανάγκες" σε χιλιάδες "δικαιούχους",έπειτα από 8 μήνες όμως, ελάχιστα έχουν διατεθεί για την ανακατασκευή κατοικιών και την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου, κ. Πέτρος Μολυβιάτης.
Με την κομψή διατύπωση «θα θέλαμε ταχύτερους ρυθμούς», εξέφρασε τη δυσφορία του για τον ρυθμό αποκατάστασης των προβλημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές και τη γραφειοκρατία που καλά κρατεί. Με επιστολή που απέστειλε στις 8 Απριλίου 2008 προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρει ότι στο Ειδικό Ταμείο έγιναν δωρεές ύψους 168.265.935 ευρώ, ενώ ελάχιστα από αυτά τα χρήματα έχουν φθάσει στους δικαιούχους, καθώς έως τις 4 Απριλίου «το υπόλοιπο του λογαριασμού μας στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 149.275.540 ευρώ»! Όπως υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή ο κ. Μολυβιάτης, «όλοι μας, και πρώτοι εμείς εδώ στο Ταμείο, θα θέλαμε το έργο της ανοικοδομήσεως και επισκευής των σπιτιών που κάηκαν να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουμε όλες τις προσπάθειές μας και ελπίζω ότι θα το επιτύχουμε με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
«Είναι ακατανόητο τόσα εκατομμύρια ευρώ να κοιμούνται», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ενώ ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας κατήγγειλε πως δεν έχει φτάσει στην περιοχή ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Αλλά ακόμη και χρήματα που είχαν κατατεθεί απευθείας σε ειδικούς λογαριασμούς της νομαρχίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. «Μας απαγορεύουν να τα εκταμιεύσουμε», υποστηρίζει ο κ. Καφύρας, παραπέμποντας σε απόφαση του υπουργού Οικονομίας βάσει της οποίας πρέπει να πάνε πρώτα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και μετά να διανεμηθούν στους πυρόπληκτους! Παράλληλα, αποτρεπτικό για τους περισσότερους πυρόπληκτους είναι το κόστος για την έκδοση οικοδομικής άδειας προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων κατοικιών. Οι πυρόπληκτοι δεν έχουν τα 8.000- 10.000 ευρώ που απαιτούνται για το κόστος σύνταξης του φακέλου από μηχανικό, υποστήριξε ο νομάρχης. Όπως ανέφερε, στη διεύθυνση Πολεοδομίας της νομαρχίας έχουν φθάσει μόνο δώδεκα αιτήσεις για οικοδομικές άδειες, από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί οι δέκα και εκκρεμούν άλλες δύο.Στην επιστολή του προς τον κ. Σιούφα πάντως, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου που χειρίζεται τις δωρεές που δόθηκαν για να ξεπεραστούν γρήγορα και άμεσα τα προβλήματα στέγασης και καθημερινότητας των πληγέντων, αναφέρει ακόμη ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν κατατεθεί 446 αιτήσεις για κατασκευή ή επισκευή σπιτιών από τις οποίες έχουν εγκριθεί μόνον 205 αιτήσεις.
Συνολικά από τις 2.723 αυτοψίες που έκαναν μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ σε καμένα κτίρια προκύπτει πως 380 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 792 κατοικίες είναι επισκευάσιμες, ενώ άλλα 613 βοηθητικά κτίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς και 790 είναι επισκευάσιμα.