Χιλιάδες ενεργές νάρκες στη Βόρειο Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Χιλιάδες ενεργές νάρκες στη Βόρειο Ελλάδα..

Ναρκοπέδιο συνεχίζει να είναι η B.Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που η χώρα μας έθεσε σε εφαρμογή τη Συνθήκη της Οτάβας για την Κατάργηση των Ναρκών Κατά Προσωπικού. Τη στιγμή μάλιστα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και τα τελευταία ίχνη του πολέμου έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Μόλις πέρυσι τον Μάρτιο άρχισε η καταγραφή και σήμανση των παλαιών ναρκοπεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αποναρκοθέτησης εντόπισε 222 ναρκοπέδια(!) ενώ, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, υπάρχουν ακόμη πολλά «σιωπηλά», κυρίως σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Από τα 222 ναρκοπέδια, τα 168 βρίσκονταν στις ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων και 54 στον Νομό Θεσπρωτίας. Στην Καστοριά βρέθηκαν 165 νάρκες και πυρομαχικά σε 55 στρέμματα, ενώ ο αριθμός ανέβηκε κατά πολύ στην περίπτωση των Γρεβενών όπου εντοπίστηκαν 1.650 ευρήματα σε 148 στρέμματα.
Στις περιοχές του Μετσόβου και του Ανηλίου μάλιστα, βρέθηκαν και δόθηκαν για καταστροφή σε πυροτεχνουργούς του Στρατού 1.267 νάρκες και πυρομαχικά- ήταν θαμμένες στα ναρκοπέδια περισσότερα από 60 χρόνια. Το 90% του συγκεκριμένου έργου έχει ολοκληρωθεί και ο τελικός αριθμός αναμένεται μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Οτάβας, η οποία υπεγράφη πριν από περίπου δέκα χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστρέψει όλες τις νάρκες κατά προσωπικού στις «επικίνδυνες» περιοχές μέχρι το 2014. Οι αισιόδοξοι στο επιτελείο του Στρατού, που είναι επιφορτισμένος με αυτό το έργο, κάνουν λόγο πάντως για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το 2010. Ωστόσο, η χώρα μας μπαίνει στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, αφού δεν κατάφερε να καταστρέψει 1,5 εκατομμύριο αποθηκευμένες νάρκες ως όφειλε μέχρι την 1η Μαρτίου του 2008.
Ακόμη και όταν απομακρυνθεί και η τελευταία νάρκη από τα ναρκοπέδια που καταγράφηκαν, πάντα θα υπάρχει ένα ερώτημα για την ύπαρξη και άλλων αγνώστων. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, κυρίως στον Γράμο και το Βίτσι, έχουν “σπείρει” άπειρα ναρκοπέδια και έχουν αποθηκευτεί τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών σε σπηλιές ή χαράδρες που ποτέ δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Ακόμη και σήμερα, ύστερα από περισσότερα από 60 χρόνια, αυτά αν και διαβρωμένα, είναι ενεργά..

Την πενταετία 2002-2006 συνέβησαν 51 ατυχήματα από είσοδο λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι.
Από τον ερχόμενο Ιούνιο, θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα της εταιρείας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση, μέσω της οποίας όλοι οι αρμόδιοι της περιοχής και οι ενδιαφερόμενοι, φυσιολάτρες, ορειβάτες, κυνηγοί, θα ενημερώνονται με ψηφιακούς χάρτες για το πού ακριβώς είναι τα ναρκοπέδια και οι ύποπτοι χώροι. Επιπλέον θα πληροφορούνται πώς θα τα αναγνωρίζουν και θα τα αποφεύγουν καθώς και για τα είδη ναρκών ή πυρομαχικών που υπάρχουν εκεί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι αρμόδιες αρχές να χαράσσουν ασφαλείς διαδρομές για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, όπως ήδη έγινε στον Γράμο με τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού όταν ζητήθηκαν και δόθηκαν ενημερωμένοι χάρτες που απεικόνιζαν τα ναρκοπέδια και ορισμένες ασφαλείς προσβάσεις.


νέα πηγή
Bookmark and Share