Η Ελλάδα ως πλήρες μέλος του ΕΟΔ από το 2005, έχει το δικαίωμα να ανταγωνιστεί με τα υπόλοιπα 16 κράτη-μέλη για μία από τις οκτώ θέσεις αστροναυτών (τέσσερις αστροναύτες και τέσσερις αναπληρωματικοί). Δεν αποκλείεται δηλαδή στο τέλος της διαδικασίας επιλογής να υπάρξει και ο πρώτος αστροναύτης Έλληνας πολίτης*.
Οι νέοι αστροναύτες θα ανανεώσουν το Ευρωπαϊκό Σώμα Αστροναυτών και θα διεξάγουν έρευνα και πειράματα στο Columbus, το διαστημικό εργαστήριο της Ευρώπης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επίσης, θα γίνουν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που θα πατήσουν στη Σελήνη μέχρι το 2020.
Η απόφαση για το αν μια χώρα υποστηρίξει επανδρωμένες πτήσεις και η τελική επιλογή αστροναυτών είναι και μια πολιτική πράξη. Οι εισφορές των κρατών-μελών του ΕΟΔ καθώς και η μεταξύ τους δυναμική παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή. Μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του ΕΟΔ και συμμετέχουν για πολλά χρόνια στα επανδρωμένα προγράμματα έχουν άτυπα ήδη εξασφαλίσει έναν αστροναύτη. Για τη χώρα μας, έχοντας μόνο λίγα χρόνια παρουσίας στον ΕΟΔ και πληρώνοντας σχετικά μικρές εισφορές, ίσως η προοπτική να επιλεγεί ένας Ελληνας σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση να είναι δύσκολη.
Η εξερεύνηση του Διαστήματος πάντως με επανδρωμένες αποστολές εξάπτει τη φαντασία και κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μόνο στο προηγούμενο κάλεσμα για επιλογή αστροναυτών, ο ΕΟΔ έλαβε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.
Οσοι λοιπόν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους ως τον πρώτο Ελληνα αστροναύτη και είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν γι' αυτό μπορούν από τις 19 Μαΐου να επισκεφτούν την ειδική ιστοσελίδα του οργανισμού www.esa.int/astronautselection και να δηλώσουν συμμετοχή..Καλή επιτυχία..
(*Ελληνικής καταγωγής αστροναύτης πάντως υπάρχει ήδη.Πρόκειται για τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν,επικεφαλή της Ρωσικής Ομάδας αστροναυτών στον διεθνή διαστημικό σταθμό)