Τατούλης για Bloggers:"Εάν συνασπιστούν,ένα πανίσχυρο,δραστήριο και σκεπτόμενο κίνημα πολιτών θα γεννηθεί". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Τατούλης για Bloggers:"Εάν συνασπιστούν,ένα πανίσχυρο,δραστήριο και σκεπτόμενο κίνημα πολιτών θα γεννηθεί".

Πολλά ακούγονται και ακόμα περισσότερα γράφονται στο διαδύκτιο για το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αφορά τα blogs.
Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις περισσότερες πληροφορίες,"θα δίνει τη δυνατότητα "σε όποιον αισθάνεται ότι θίγεται" από δημοσίευμα ιστολογίου να καταφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να ζητεί την αποκάλυψη της ταυτότητας του ιστολόγου, προκειμένου στη συνέχεια να ασκήσει διώξεις ανάλογα με την περίπτωση".Αυτό που δεν εξετάζεται και δεν πρόκειται να εξεταστεί βέβαια είναι η καλόπιστη διάθεση εκ μέρους του κάθε εν δυνάμει "θιγόμενου καταγγέλοντα"..
Αντί περαιτέρω σχολίων αναδημοσιεύουμε μέρος της πρόσφατης συνέντευξης του"αιρετικού"της Νέας Δημοκρατίας,βουλευτή Π.Τατούλη (στην Ελευθεροτυπία) ο οποίος εντοπίζει το πραγματικό πρόβλημα και κάνει ορισμένες πολύ εύστοχες συστάσεις-μήνυμα σε bloggers και εξουσία.

"..Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία λόγου στο Διαδίκτυο, και όχι με το ηλεκτρονικό έγκλημα για να είμαι σαφής, είναι επαρκές. Το συνομολογούν οι ειδικοί. Το καταδεικνύει και η διεθνής εμπειρία. Έχει επανειλημμένως ειπωθεί ότι «το Διαδίκτυο βλέπει τη λογοκρισία ως βλάβη και την παρακάμπτει». Αυτό τι σημαίνει; Ότι ακόμη κι αν εφαρμοσθούν οι περιορισμοί, το όποιο «δυσάρεστο – επικίνδυνο» μήνυμα θα βρει έναν φιλικό και ασφαλή κόμβο να φιλοξενηθεί..."
"..Ας μη γελιόμαστε. Ο χειρισμός αυτής της υπόθεσης είναι κρίσιμος. Δεν πρέπει βεβιασμένα να προβούμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις, προτού αντιληφθούμε κι εμείς την νέα αυτή πραγματικότητα. Το ότι δεν την γνωρίζουμε έγινε σαφές από τις πρώτες σπασμωδικές αντιδράσεις (απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του ζητήματος). Ας διδαχθούμε από την διεθνή εμπειρία, αλλά και από τα δικά μας προηγούμενα εγχειρήματα. Ας μην ξεχνούμε για παράδειγμα ότι υπό την πίεση νοσηρών φαινόμενων συντάξαμε έναν δυσανάγνωστο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, που σήμερα λειτουργεί περισσότερο προστατευτικά για την εξουσία, παρά για τον πολίτη. Ας μην ξεχνούμε τον περίφημο Νόμο για τα Φρουτάκια, που προτού υποπέσει σε αχρηστία είχε εκθέσει την χώρα διεθνώς.."
"..Το ουσιαστικό σχετικά με τα blogs δεν είναι αν μπορούν να λογοκριθούν, αλλά το κατά πόσον θέλουμε περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση. Το συμπέρασμα είναι ότι όποια νομοθετική ρύθμιση και να ισχύσει, όποια δικαστική δίωξη και να ασκηθεί, τα blogs θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι Bloggers θα συνεχίσουν να εκφράζονται κατά τον τρόπο που επιθυμούν, ίσως αιρετικά, ίσως και χυδαία.
Στην περίπτωση που η εξουσία φοβηθεί από την νέα αυτή πραγματικότητα και επιχειρήσει να πάρει πίσω την εξουσία που το Διαδίκτυο έχει εξασφαλίσει για τους πολίτες, τότε δύο τινά θα συμβούν.
Ένα ευτυχές και ένα δυστυχές.
Οι πολίτες – κοινωνοί αυτής της νέας πραγματικότητας θα κινητοποιηθούν προκειμένου να υπερασπιστούν την πίστη τους (ότι η πληροφορία είναι ελεύθερη). Τότε θα συνασπιστούν και θα αντιληφθούν συγχρόνως την τεράστια δύναμή τους να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό των εξελίξεων, κοινωνικών, οικονομικών, αλλά και πολιτικών. Ένα πανίσχυρο, δραστήριο και σκεπτόμενο κίνημα πολιτών θα έχει από εκείνη τη στιγμή γεννηθεί.. Παράλληλα όμως θα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα η Δημοκρατία. Και μάλιστα, προς όφελος του κίβδηλου καθωσπρεπισμού ορισμένων σεμνότυφων, φτιασιδωμένων «Δεσποινίδων» που τους έπεσε βαρύ να βλέπουν αλλού γραμμένα τα όσα καθ’ υπαγόρευσιν έγραφαν για χρόνια στις ανυπόγραφες στήλες των εφημερίδων τους.."

Bookmark and Share