Γιατί οι πυρκαγιές δε φοβίζουν την Κέρκυρα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Γιατί οι πυρκαγιές δε φοβίζουν την Κέρκυρα..

Ενα πρωτοποριακό, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σύστημα πρόληψης και δασοπυρόσβεσης γλιτώνει την Κέρκυρα κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές. Από τη στιγμή που η τοπική Πυροσβεστική δέχτηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας της Περιφέρειας Ιονίου, το νησί αντιμετωπίζει τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών με ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνίας των πυροσβεστικών βάσεων και των οχημάτων από δορυφόρο.
Από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κέρκυρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περίπου 90 εστίες πυρκαγιών, 30% των οποίων εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές. Καμία από αυτές, δεν πήρε διαστάσεις μεγαλύτερες του ενός στρέμματος και έτσι, ενώ η υπόλοιπη χώρα υπέφερε από τις ανεξέλεγκτες φλόγες, στην Κέρκυρα δεν «θρήνησαν» παρά μόνο μερικά εκτάρια γης..

Το καινοτόμο αυτό σύστημα, αξιοποιώντας γεωγραφικά, χωρικά και μετεωρολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με ειδικές τεχνικές, επεξεργάζεται, διαχειρίζεται και παρέχει στους χρήστες του πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών για τον καλύτερο συντονισμό των πυροσβεστικών μονάδων πριν και μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επτά διάσπαρτοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο νησί αλλά και ένας μικρότερος σε καθένα από τα 20 περίπου πυροσβεστικά οχήματα συνδράμουν στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών.
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν τους συντονιστές των πυροσβεστικών ομάδων να σημειώνουν κάθε μέρα τις κόκκινες ζώνες του νησιού. Τοποθετώντας οχήματα κοντά στις επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς περιοχές, μειώνεται τουλάχιστον στο μισό ο χρόνος αντίδρασης των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες λαμβάνουν εντολές για το σημείο όπου με ασφάλεια θα πρέπει να σταθούν και να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, ακολουθώντας ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών για δρόμους, πυροσβεστικές ζώνες και κρουνούς, σε δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη μορφή.
Ο συντονιστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπίζει πού βρίσκεται το κάθε πυροσβεστικό όχημα, να ενημερώνει για τυχόν αλλαγές στο σχέδιο καταστολής και να προστατεύει το ανθρώπινο δυναμικό εάν η φωτιά εξελίσσεται με μη αναμενόμενο τρόπο.
Το κεφάλαιο που δόθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για την πραγμάτωση του συστήματος στην Κέρκυρα ήταν ύψους 800.000 ευρώ και συμπεριελάμβανε μέχρι και την εκπαίδευση των πυροσβεστών πάνω στα νέα τεχνολογικά δεδομένα.
Ωστόσο η γραφειοκρατία χτυπά και εδώ..Λόγω των μετακινήσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, το μοντέλο της Κέρκυρας κινδυνεύει να «χάσει» πυροσβέστες που έχουν ήδη εκπαιδευτεί και θα αναγκαστεί να επαναλάβει τα προγράμματα εκπαίδευσης....
πληροφορίες ε.τ.

5 σχόλια:

  1. Τέτοια συστήματα με αισθητήρες και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, σε συνδυασμό με μελέτες επικινδυνότητες ήταν έτοιμα από το 1997, στη διάθεση των κυβερνώντων λαμογίων να αναπτυχθούν από έλληνες ειδικούς επιστήμονες. Αλλά οι ταγοί μας σταθερά προτιμούν τις ...προμήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κρίση της μετάβασης

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μάχη της καθημερινότητας για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολη.
    Υπάρχει κρίση παντού και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αντιληπτικές ικανότητες για να το καταλάβεις, οπού και αν γυρίσεις το βλέμμα σου στον κόσμο αντικρίζεις τραγικές εικόνες, μια παγκόσμια τραγωδία εκτυλίσσεται γύρω μας και η ανθρώπινη φυλή δείχνει να αγνοεί τι συμβαίνει.
    Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η κατάσταση της αστάθειας μπορεί να κάνει τον καθένας που θέλει να μπορεί να προκαλέσει ζημία στον παγκόσμιο καπιταλισμό
    Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
    http://neoinileias.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AN ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ.
    ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΑΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AN ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ.
    ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΑΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για την τελευταια προταση του αρθρου εχω να πω πως το κρατος μας τον παιρνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share