Κραυγή αγωνίας απ΄την Στρατονίκη Χαλκιδικής. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Κραυγή αγωνίας απ΄την Στρατονίκη Χαλκιδικής.

Email από Στρατονίκη,Μαντεμοχώρια
mad****@gmail.com
"Την Παρασκευή 9-5-2008 έχει προσδιορισθεί για να δικασθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από 3 αναβολές (κατατέθηκε Δεκέμβριο 2005), η προσφυγή κατοίκων της Στρατονίκης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) και της άδειας εξόρυξης του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» το οποίο βρίσκεται κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εκδίκαση θα αναβληθεί για τέταρτη φορά λόγω κωλύματος (λόγοι υγείας) της βοηθού Εισηγητή (για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε η εκδίκαση και τον Νοέμβριο 2007) η οποία έχει αναλάβει και ασχοληθεί με την υπόθεση. Ο Εισηγητής δεν έχει την δυνατότητα λόγω μη ενασχόλησής του με το θέμα να προχωρήσει στην συζήτηση και θα ζητήσει την αναβολή της και τον ορισμό νέου βοηθού εισηγητή που θα αναλάβει την μελέτη της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό κατά την γνώμη μας συνιστά έγκοιλο στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης από το ΣτΕ καθόσον α) 2.5 χρόνια μετά την κατάθεση της προσφυγής ο νέος βοηθός εισηγητή θα ασχοληθεί με αυτήν για πρώτη φορά λόγω κωλύματος της συναδέλφου του και β) αν τελικώς η προσφυγή καταφέρει!!! να συζητηθεί το Φθινόπωρο 2008 η έκδοση της απόφασης πιθανολογείται στις αρχές Καλοκαιριού 2009 όταν η εξόρυξη θα έχει συμπληρώσει σχεδόν 4 απρόσκοπτα χρόνια και γ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) της οποίας ζητείται η ακύρωση έχει από μόνη της ισχύ μέχρι την 31-12-2009 οπότε αν η απόφαση του ΣτΕ κάνει δεκτή την προσφυγή και ακυρώσει την άδεια εξόρυξης καθίσταται εκ των πραγμάτων «έγκοιλον γράμμα»... "
"...Μετά από εδαφολογική έρευνα για την σύνταξη γεωλογικής-γεωτεχνικής μελέτης με σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους διαπιστώθηκε η ύπαρξη εγκοίλων στο υπέδαφος του δομημένου οικισμού της Στρατονίκης εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι μεγάλα ενώ τα αρκετά υπόλοιπα έχουν διαστάσεις περίπου ενός δωματίου. Το βάθος στο οποίο εντοπίστηκαν τα κενά αυτά είναι από 12 έως 20 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.
Σε ότι αφορά τα μικρά κενά, τα μέλη της ΕΠΙ.ΤΗΡ.Ο. πιθανολόγησαν ότι δημιουργήθηκαν κατά τον σχηματισμό του υπεδάφους της Στρατονίκης, το οποίο είναι προσχωσιγενές και τα θεωρούν σταθερά, καθόσον συμπεριφέρθηκαν χωρίς προβλήματα μέσα στον χρόνο και την σεισμικότητα της περιοχής.
Σε ότι αφορά τα 4 μεγάλα κενά
α) προσδιόρισαν την θέση μόνο των 2 εξ αυτών -περιοχή παιδικής χαράς(!) και περιοχή Αγίας Παρασκευής-,
β) δεν ανέφεραν ούτε προσεγγιστικά το μέγεθός τους,
γ) απάντησαν ότι δεν μπορούν να πιθανολογήσουν τον τρόπο σχηματισμού τους και
δ) απάντησαν ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο από την συμπεριφορά τους σε συνδυασμό με τις δονήσεις από την εκμετάλλευση του μεταλλείου με την χρήση φουρνέλων.
Τα μέλη της ΕΠΙ.ΤΗΡ.Ο. ανέφεραν ότι οι απαντήσεις στα δύο τελευταία ζητήματα θα μπορούν να δοθούν μετά από ειδική και συστηματική έρευνα των κενών αυτών.
ΝΕΕΣ ΡΩΓΜΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι σε μια σειρά από σπίτια, στην περιοχή ΒΔ της παιδικής χαράς και σε ακτίνα μέχρι 50 μέτρα, έχουν διαπιστωθεί πρόσφατες ρωγμές για την μελέτη των οποίων η ΕΠΙ.ΤΗΡ.Ο. έκρινε σκόπιμη την συνδρομή το Ινστιτούτου Αντισεισμικής Προστασίας, επιστήμονες του οποίου επισκέφθηκαν κάποια από τα σπίτια αυτά και έκριναν αναγκαία την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
ΕΔΩ τίθεται το ερώτημα ποιος καλύπτει το κόστος των μελετών. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, χωρίς διάψευση, ότι το λειτουργικό κόστος της ΕΠΙ.ΤΗΡ.Ο., το κόστος εκπόνησης των μελετών του ΙΓΜΕ καθώς και το επικείμενο κόστος της μελέτης του Ινστιτούτου Αντισεισμικής Προστασίας καλύπτει η εταιρία εξόρυξης. Βέβαια η εταιρία οφείλει να καλύπτει το κόστος της μελέτης των επιπτώσεων από την λειτουργία της, όχι όμως με άμεση και κατευθείαν σχέση προς τους μελετητές, αλλά με την θεσμικά κατοχυρωμένη διαμεσολάβηση είτε της κεντρικής διοίκησης είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν αυτό δεν συμβαίνει όπως στην προκειμένη περίπτωση τότε εύλογα δημιουργούνται ανησυχίες έως και υποψίες για τα όσα φθάνουν σε γνώση της τοπικής κοινωνίας. "
Περισσότερα εδώ :http://stratoniki.wordpress.com/

3 σχόλια:

  1. Αλλη μια περιπτωση καταστροφης του περιβαλλοντος που σε κανενα μμε δεν τους καιγεται καρφι για να ασχοληθουν.Τα λεφτα κατω απ΄το Τραπεζι ειναι πολλα.
    Οσοι ξερουν ..ξέρουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλη μια περιπτωση καταστροφης του περιβαλλοντος που σε κανενα μμε δεν τους καιγεται καρφι για να ασχοληθουν.Τα λεφτα κατω απ΄το Τραπεζι ειναι πολλα.
    Οσοι ξερουν ..ξέρουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.ΑΡΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share