Ψυχροπολεμικές πρακτικές των ΗΠΑ εναντίον της Ελλάδας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Ψυχροπολεμικές πρακτικές των ΗΠΑ εναντίον της Ελλάδας.

Η Ουάσιγκτον έχει πλέον υιοθετήσει διά του υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα ψυχροπολεμικούς τόνους έναντι της Αθήνας, εξ αφορμής της υπόθεσης των αγωγών. Παροτρύνει- σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών- στενές συμμαχικές της χώρες να αναγνωρίσουν «εδώ και τώρα» τη FΥRΟΜ με το όνομα «Μακεδονία»!
Μια απ'αυτές τις χώρες φέρεται να είναι η Νότιος Κορέα η οποία,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,θα αναγνωρίσει εντός των επομένων ημερών τα Σκόπια ως "Μακεδονία"..
Μια τέτοια ενέργεια, όπως είναι φανερό, θα οδηγείσει σε ενίσχυση της αδιάλλακτης πτέρυγας της σκοπιανής ηγεσίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο προαλειφόμενος για βέβαιος νικητής των εκλογών, πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνουν τα σφάλματα που έγιναν πριν από το Βουκουρέστι- όταν είχαν τη δυνατότητα να πιέσουν τα Σκόπια να συναινέσουν σε συμβιβαστική λύση, αλλά προτίμησαν να τους υπόσχονται βέβαιη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα ήταν η FΥRΟΜ να μη λάβει πρόσκληση, μολονότι η Ελλάδα είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση...
Η ενθάρρυνση των Σκοπιανών να εμμένουν σε αδιάλλακτες θέσεις υπάρχει κίνδυνος τώρα να οδηγήσει σε ένα... Βουκουρέστι 2: αφ΄ ενός μεν να παγιωθεί η μη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αφ΄ ετέρου δε να μην αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ένωση, όσο δεν εξευρίσκεται λύση στο θέμα του ονόματος. Σε αυτό το περιβάλλον, οι θέσεις του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι φαντάζουν ως οι ψυχραιμότερες όλων- μονάχα που το κόμμα του οδηγείται για άλλη μία φορά σε ήττα στις εκλογές. Ο κ. Τσερβενκόφσκι, κατά τη διάρκεια συνάντησης ηγετών της περιοχής, έκανε για άλλη μία φορά λόγο για «δίκαιη λύση» και «δίκαιο συμβιβασμό». Πρόσθεσε ακόμη ότι «το κατά πόσον αυτό μπορεί να επιτευχθεί τελικά, δεν εξαρτάται από εμάς, διότι μπορεί να τεθούν από την πλευρά της Ελλάδας τέτοιοι όροι, οι οποίοι να μην είναι αποδεκτοί από εμάς». Διευκρίνισε επίσης πως «θα είναι λύση η οποία θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση, διότι η εντολή διαπραγμάτευσης στη βάση της οποίας συζητείται το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια, αφορά όνομα για διεθνή χρήση και όχι για κάτι που πλήττει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή για το πώς εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα μας».
τα νέα,πηγή
Bookmark and Share