Oι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν έχουν δύο άξονες.Αφενός αυτόν του νομοσχεδίου του υπ.Δικαιοσύνης που έχει προαναγγελθεί απ΄τον περασμένο Φεβρουάριο και αφετέρου ένα πλέγμα διατάξεων που θα αφορά επιμέρους ζητήματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί άμεσα καθώς βρίσκεται ακόμη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν έχει παραδοθεί στα χέρια του υπουργού.
Όσο δε τις επίμαχες αρχικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου blogging,η προ μηνός δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ.Θ.Ρουσόπουλου ότι"οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν προβληματική την εφαρμογή ενός νόμου που θα βάζει κανόνες"προετοιμάζει το κλίμα (όπως συνηθίζεται με τέτοιου είδους δηλώσεις) για μια μάλλον μαλακή ρύθμιση.
To εμπόδιο άλλωστε στο οποίο είχαν σκοντάψει το Φεβρουάριο οι δικαστικές αρχές για το press-gr ,ήταν αυτό της μη τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων,εμπόδιο που έτσι κι αλλιώς θα ξεπεραστεί με τις ρυθμίσεις που περιγράφονται παρακάτω.
Ωστόσο την επιτροπή έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής έχει απασχολήσει ιδιαίτερα η λειτουργία του διαδυκτίου στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να αποστείλλει προς τα αρμόδια υπουργεία μια γενική έκθεση προκειμένου να ληφθεί υπόψη για το παραπέρα νομοθετικό έργο.Οι διαπιστώσεις που γίνονται στην εν λόγω έκθεση απευθύνονται κυρίως προς το υπουργείο υγείας -με την εισήγηση να χαρακτηριστεί "ασθένεια" ο εθισμός στο ίντερνετ-αλλά και προς άλλα υπουργεία ,αφού προτείνονται ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των internet cafe,την εκπαίδευση καθηγητών και δασκάλων,την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων κ.α.
Στη λειτουργία των internet cafe,πέρα απ'την απαγόρευση εισόδου σε παιδιά κάτω των 15 χρόνων(!) προτείνεται να καταγράφονται τα στοιχεία και ο χρόνος παραμονής των πελατών..!Στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρχει μεν η πολιτική βούληση δεν υπάρχει όμως διακομματική συναίνεση ενώ αναμένεται και η δυναμική αντίδραση όλων των χρηστών του ίντερνετ..
Οι ειδικοί στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος πάντως προτείνουν -σύμφωνα και με τη νομοθετική εμπειρία ορισμένων ευρωπαικών χωρών- να καταγράφονται τα ηλεκτρονικά ίχνη και να φυλάσσονται σε αρχεία για δύο χρόνια με δυνατότητα ανάγνωσης τους έπειτα από εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου.
Για το θέμα του blogging πάντως οι διατάξεις που έχουν διαρεύσει και αναμεταδοθεί από αρκετά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όπως το ότι"οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog"κ.α. δεν θεωρούνται αξιόπιστες καθώς είναι απίθανο να δοθεί το δικαίωμα να αυτοχαρακτηριστεί ένα blog"ενημερωτικό"ή"ψυχαγωγικό" ή άλλο,όπως επίσης απίθανο είναι εταιρείες όπως η Google (blogspot.com) ή η Wordpress.com να επιδόσουν τα στοιχεία των περισσότερων από 36.000 Ελλήνων bloggers στις αρχές,καθώς παρόμοιο αίτημα δεν έχει διατυπωθεί ούτε από χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα με ιστορικό στις απόπειρες φίμωσης του διαδυκτίου.
Το έργο των αρχών πάντως θα διευκολυνθεί μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.Και σ'αυτό δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις..
Όσο ο αυτοέλεγχος και ο περιορισμός στις ύβρεις δεν αποτελούν ρεαλιστικό ενδεχόμενο αλλά και ο σεβασμός της προσωπικότητας ανθρώπων έχει κατακρεουργηθεί πολλάκις με ανυπόγραφα δυσφημιστικά κείμενα διαφόρων bloggers,ακόμη και στα δημοφιλέστερα των Ελληνικών ιστολογίων και ενώ blogs έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς με μοναδικό σκοπό τη δυσφήμιση μεμονομένων άτομων,πολιτικών,επιχειρήσεων,κλπ.ήταν επόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις απ΄την πολιτεία,τις οποίες οι ίδιοι οι διαχειριστές των ιστολογίων έχουμε προκαλέσει..
Αν δούμε την πραγματικότητα ψυχρά,το πολύ ισχυρό αυτό νέο μέσο επικοινωνίας δεν διαχειρίζεται απαραίτητα και από άτομα που έχουν τη γνώση και την θέληση για λελογισμένη χρήση του..
Ωστόσο εώς την κατάθεση του νομοσχεδίου όλες οι πληροφορίες,ακόμη και οι εγκυρότερες(..), αποτελούν εν δυνάμει εικοτολογίες.
Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικώς σε σκληρότερες διατάξεις το σίγουρο είναι πως θα βρει μπροστά της όλες τις αδέσμευτες φωνές του διαδυκτίου διεθνώς.