Τα ανωτέρω συμπεράσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη, τα οποία “δείχνουν” ως υπαίτιο της κατάστασης τη νομαρχία Θεσσαλονίκης σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία.
Στις απαντήσεις των δύο υπουργείων αναφέρονται αναλυτικά όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις τις οποίες προβλέπει το σχέδιο που εκπόνησε η νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2004, σε αντικατάσταση του προηγούμενου master plan. Περίπου ένα χρόνο μετά, το συγκεκριμένο σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 27 εκατομμυρίων ευρώ έλαβε την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο τέλος του 2005 εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του σε ποσοστό 75% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσόν 20.182.500 ), ενώ το υπόλοιπο των 7.000.000 , που αντιστοιχεί στο 25% της δαπάνης καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των δύο υπουργείων, καμία από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, με αποτέλεσμα η λίμνη να έχει μετατραπεί σε βιολογική βόμβα.
Στα έγγραφα των υπουργείων αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προβλεπόμενα έργα από τα οποία, άλλα είναι υπό δημοπράτηση, άλλων είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει, αφού δεν έχουν συμβασιοποιηθεί!! Την ολιγωρία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης είχε εντοπίσει τον περασμένο Νοέμβριο και η αρμόδια επίτροπος Ντανούτε Χούμπνερ, η οποία είχε δηλώσει ότι “μέχρι σήμερα ο ρυθμός απορρόφησης βάσει του σχεδίου του Ταμείου Συνοχής είναι μηδενικός”. Τη μοιραία καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της Κορώνειας εντοπίζει στην απάντησή του και το υπουργείο Οικονομίας. Στο έγγραφό του αναφέρεται συγκεκριμένα ότι “προγραμματίζεται η υποβολή στις υπηρεσίες της Ε.Ε. αιτήματος για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου”.
Σε δήλωσή του, χθες, ο κ. Καστανίδης αναφέρει, ότι θα κοινοποιήσει όλα τα έγγραφα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών.