Η Σομαλή έφτασε στην Ελλάδα, οι Αρχές της οποίας την επαναπάτρισαν. Στη συνέχεια εκείνη ταξίδεψε πάλι προς την Ευρώπη και έφτασε στην Ολλανδία, όπου επίσης υπέβαλε αίτηση ασύλου. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης και υπηκοότητας της Ολλανδίας αρνήθηκαν να την εξετάσουν, εφαρμόζοντας την εσωτερική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που προβλέπει ότι η αιτούσα έπρεπε να απελαθεί στην Ελλάδα και η Ελλάδα να εξετάσει την αίτηση ασύλου..
Η Σομαλή προσέφυγε εναντίον της απόφασης στο δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι ισχυρισμοί της «δίνουν ζωηρή την εικόνα του προβλήματος που υπάρχει εδώ και χρόνια γύρω από τον ελαττωματικό τρόπο με τον οποίον είναι οργανωμένη η ελληνική διαδικασία αίτησης ασύλου».
Η εμπειρία της Σομαλής η οποία μόλις έφτασε στην Ελλάδα -κατά δήλωσή της- "φυλακίστηκε χωρίς νερό και τροφή επί τρεις ημέρες και υπέστη πολλές φορές κακομεταχείριση και τελικώς εστάλη πίσω στη Σομαλία, χωρίς να μπορέσει να υποβάλει αίτηση ασύλου" ενισχύει "τη λυπηρή εικόνα της ελληνικής διαδικασίας αίτησης ασύλου", κατά τους δικαστές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το δικαστήριο εκτιμά ότι υπάρχουν «κίνδυνοι να μη γίνουν σεβαστά από την Ελλάδα» τα θεμελειώδη δικαιώματα της Σομαλής, όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων..