Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Αλβανίας, οι Έλληνες μειονοτικοί ζήτησαν από τα Τίρανα, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Σκοπίων, που θέσπισε νομοθετικά την αλβανική, ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ.
Η αλβανική κυβέρνηση βέβαια υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάμεσα στις δύο μειονότητες, αφού στην ΠΓΔΜ το 25% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, ενώ οι Έλληνες στην Αλβανία δεν ξεπερνούν το 4%.
Το ποσοστό αυτό, αμφισβητείται ευθέως από την «Ομόνοια», που ζητάει τη διεξαγωγή έγκυρης πληθυσμιακής απογραφής, ώστε να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής μειονότητας, όχι μόνο στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του καθεστώτος Χότζα, που περιόρισε τη «μειονοτική ζώνη» σε 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου, αφήνοντας εκτός περιοχές με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το αλβανικό κράτος αρνείται την ελληνικότητα του σημερινού προέδρου της «Ομόνοιας», Βασίλη Μπολάνου, που διανύει τη δεύτερη τετραετία τους ως δήμαρχος Χειμάρρας. Μιας περιοχής που οι αλβανικές αρχές αρνούνται να αποδεχτούν πως η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής.
«Το αλβανικό κράτος θα πρέπει να αντιδράσει, να καλέσει τους έλληνες μειονοτικούς και να τους πει ότι σε περίπτωση που θα προβούν σε αντισυνταγματικές πράξεις, οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας και θίγουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, τότε θα απαγορεύσει τη δράση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ» δήλωσε στην εφημερίδα «Σέκουλι» ο επίτιμος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο, που ζήτησε από την κυβέρνηση Μπερίσα να μην επιτρέψει και μία οργανωμένη κοινότητα, όπως είναι η ελληνική μειονότητα, να θίγει τα εθνικά σύμβολα και τα εθνικά συνθήματα των αλβανών.
Η εφημερίδα «Panorama» επιχειρεί να συνδέσει το αίτημα για τη γλώσσα με την κρίση στον Καύκασο. «Οι Βορειοηπειρώτες θέλουν περισσότερα δικαιώματα, όπως οι Αλβανοί στα Σκόπια» αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Στο αίτημα που απευθύνεται στην κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων και των συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα» σημειώνει η εφημερίδα «Koha Jone».
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από την αλβανική κυβέρνηση, στο αίτημα της «Ομόνοιας», για αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης στην Αλβανία..
πηγή zougla.gr