Το «Σχέδιο Β» για τη διάσωση των αγορών και οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Το «Σχέδιο Β» για τη διάσωση των αγορών και οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι.

Email από Sofokleous10.gr

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παίρνουν πλέον στα χέρια τους το πηδάλιο των αγορών, μετά το σοκ από το ηχηρό πολιτικό «όχι» του Κογκρέσου στο σχέδιο Πόλσον, για τη διάσωση της χρηματαγοράς. Τις επόμενες έξι εβδομάδες, οι αναλυτές προβλέπουν πρωτοφανείς «ενέσεις» ρευστότητας από την Fed, αλλά και συντονισμένες παρεμβάσεις από τις άλλες ισχυρές κεντρικές τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο του απόλυτου «παγώματος» στις αγορές χρήματος.
Η Wall Street γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» από το κραχ του 1987, με τον S&P να χάνει στη χθεσινή συνεδρίαση 8,4%. Είναι ενδεικτικό των σαρωτικών ρευστοποιήσεων, ότι από τις 500 «βαριές» μετοχές του δείκτη μόνο η μετοχή της Campbell Soup έκλεισε με κέρδη!
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed έθεσαν ήδη σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β» για τη διάσωση του πιστωτικού συστήματος, το οποίο προβλέπει ουσιαστικά ότι οι «ενέσεις» στους ισολογισμούς των τραπεζών με αγορές «τοξικών» χρεογράφων από το Δημόσιο θα υποκατασταθούν από τη χορήγηση άφθονης ρευστότητας, ώστε να περιορισθεί δραστικά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Ήδη η Fed έλαβε την απόφαση να «βομβαρδίσει» τις αγορές με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 630 δισ. δολ., με δύο τρόπους:
.Το όριο χορήγησης δολαρίων στις ξένες κεντρικές τράπεζες με πράξεις swap αυξήθηκε κατά 330 δισ. δολ.,
.Το όριο χορηγήσεων από το ειδικό πρόγραμμα έκτακτου δανεισμού των ξένων κεντρικών τραπεζών αυξήθηκε από την Fed κατά 300 δισ. δολ., φθάνοντας τα 450 δισ. δολ.
Οι κίνδυνοι από την εφαρμογή του σχεδίου είναι προφανείς: η Fed καλείται να επεκτείνει τον ισολογισμό της με τρόπο πρωτοφανή και ίσως επικίνδυνο, ενώ η πλημμυρίδα των δολαρίων στο διεθνές σύστημα είναι πολύ πιθανό να διαβρώσει ακόμη περισσότερο την ήδη ασθενή εμπιστοσύνη στο «πράσινο νόμισμα», οδηγώντας σε συναλλαγματική κρίση, που θα μεταφέρει τα προβλήματα των ΗΠΑ σε άλλες οικονομίες.
Ελπίδα των τραπεζιτών είναι ότι η μαζική παροχή ρευστότητας θα αποκαταστήσει γρήγορα την ομαλή λειτουργία της χρηματαγοράς, επιτρέποντας στην Fed να «μαζέψει» σύντομα τις πιστώσεις που θα χορηγηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Για το δολάριο, που σίγουρα θα περάσει δύσκολες ώρες, εξετάζονται ακόμη και σενάρια συντονισμένης παρέμβασης των κυβερνήσεων του G-7.
Πάντως, ο Χένρι Πόλσον επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να περάσει από το Κογκρέσο ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, με ορισμένες τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο που απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα εργασθεί με το Κογκρέσο για να υπάρξει συμφωνία, ώστε το νέο σχέδιο να εγκριθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αυτή. Το Κογκρέσο θα μείνει ανοικτό τις επόμενες ημέρες, αν και θα έπρεπε να έχει κανονικά αναστείλει τις εργασίες του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός υπουργός εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις της Fed μπορούν να αποτρέψουν ένα χρηματοοικονομικό Αρμαγεδώνα, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αφού η παρούσα κρίση δεν είναι πλέον μια απλή κρίση ρευστότητας, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κρίσης φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, καθώς η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών έχει διαβρωθεί σε ανησυχητικό βαθμό και η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών εμποδίζει την εισροή νέων κεφαλαίων.

15 σχόλια:

  1. Η Wachovia, η τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα αγοράστηκε από τον μεγάλο αντίπαλό της Citigroup.
    H τράπεζα Benelux εν μέρει κρατικοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου.
    Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανέλαβε τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην χώρα Glitnir, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.Η σειρα της Ελλαδας πλησιαζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Wachovia, η τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα αγοράστηκε από τον μεγάλο αντίπαλό της Citigroup.
    H τράπεζα Benelux εν μέρει κρατικοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου.
    Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανέλαβε τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην χώρα Glitnir, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.Η σειρα της Ελλαδας πλησιαζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια άλλη ανάγνωση της ίδιας ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ με την οποία έχουν πάρει τα πάνω τους στο ΠΑΣΟΚ και τα κάτω τους στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…
    Το τρίτο “κόμμα” που αναδεικνύεται είναι όσοι επιλέγουν πως κανένας από τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς, δεν τους καλύπτει. Πως δεν μπορούν να αποφασίσουν το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν και αυτοί… (το πιο σημαντικό) που θα επιλέξουν να απέχουν… Εντελώς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τρelλός όποiος επενδύει στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Σε μια ασταθή οικονομία που δε ξέρεις απο που θα σούρθει, επενδύεις τα λεφτά σου στα λαμόγια; Αν έχεις φράγκα αγόρασε σπίτια. Ποτέ δε χάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ???? ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ---ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΑ 700 ΔΙΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΝΟΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ" ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΗΠΑ---ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ.....ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΤΙΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ)...
    ΗΔΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.....ΔΗΛΑΔΗ ΡΙΧΤΕ ΤΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ....ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΓΚΕΣ ΞΗΛΩΘΕΙΤΕ
    ΔΩΣΤΕ ΔΩΣΤΕ ΔΩΣΤΕ....ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η «Μαύρη Τρίτη» είναι σήμερα για τις αγορές στην Ασία, καθώς οι δείκτες υποχώρησαν πάνω από 6%. Σ' ελεύθερη πτώση και οι δείκτες στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, στη χθεσινή συνεδρίαση έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των τραπεζών. Πτωτικό αναμένεται και το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
    Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στο μέσον της συνεδρίασης κατά 5,6% και το χρηματιστήριο της Ταιβάν κατά 6,16%. Ο γενικός δείκτης τιμών του αρχαιότερου χρηματιστηρίου της Ασίας έχει υποχωρήσει κατά 38% από την 1η Ιανουαρίου.

    Εμείς έχουμε το Δαιλάκη και τη Μαντόνα να ασχοληθουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ:

    Τη στιγμή που το Κογκρέσο απέρριπτε με σημαντική πλειοψηφία το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ελήφθη η απόφαση για την έγκριση μέρους των πολεμικών δαπανών του 2009, ύψους 612 δισ. δολαρίων!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ:

    Τη στιγμή που το Κογκρέσο απέρριπτε με σημαντική πλειοψηφία το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ελήφθη η απόφαση για την έγκριση μέρους των πολεμικών δαπανών του 2009, ύψους 612 δισ. δολαρίων!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανακαλείται η 1η Ταξιαρχία από το Ιράκ...

    http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10341

    Aυτο λέει πάρα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Why is a U.S. Army brigade being assigned to the "Homeland"?

    http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10366

    Είναι προληπτικά μέτρα, για να καταστείλουν κάποια μελλοντική πιθανή εξέγερση του Αμερικάνικου λαού ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "The liberty of a democracy is not safe if the people tolerate the growth of private power to the point where it becomes stronger than the democratic state itself. That in its essence is FASCISM — ownership of government by an individual, by a group or any controlling private power." Franklin D. Roosevelt (1882-1945), 32nd US president

    ( http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10356 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τζόζεφ Στίγκλιτς ( βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας ): Μακρά η περίοδος οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ

    Από http://www.zougla.gr/news.php?id=9350


    Ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβαση της διεθνούς οικονομικής κρίσης αφήνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    Περιμένει μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και προβλέπει τη νίκη του Μπάρακ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξαιτίας της απόρριψης της πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

    Την ώρα που όλοι αναζητούν ψήγματα θετικών ειδήσεων ο κ. Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa, αναφέρει:
    "Θα δούμε στις αγορές τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί σε ελεύθερη πτώση, περισσότερο από όσο μπορούμε να φαντασθούμε. Θα έχουμε και άλλες θεαματικές πτωχεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς μακρά ύφεση.
    "Βρισκόμαστε στο μέσον της χειρότερης των κρίσεων του αιώνα και πριν να δούμε τον πάτο, δεν μπορούμε να ξανανεβούμε".
    Με μια τέτοια οικονομική κατάσταση, "θεωρώ ότι περιορίζονται οι αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου", προσθέτει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον και πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
    "Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Μπάρακ Ομπάμα. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν για τον Λευκό Οίκο το κόμμα του απερχόμενου προέδρου", καταλήγει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε παιδιά, αναρωτιέμαι εγώ ο άσχετος,ο αφελής.
    Επειδή κάποιος - κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες τίναξαν το αμερικάνικο οικονομικό σύστημα στον αέρα, θα την πληρώσει όλος ο κόσμος;
    Τι σχέση έχουμε με την όποια αμερικάνικη τράπεζα;
    Μην τρελαθούμε κι από πάνω.
    Βρήκαν ωραίο αλοθι όλοι οι άχρηστοι για να καλύψουν τις αποτυχημένες πολιτικές τους.
    "Παγκόσμια Κρίση".
    Χάρη σε αυτήν θα βγουν όλα τα λαμόγια λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας Joseph Stiglitz, είχε ήδη προαναγγείλει την κρίση, πριν από δυο περίπου χρόνια.

    Αντιγραφή από:
    http://www.infowars.com/articles/economy/stiglitz_former_world_bank_chief_economist_predicts_global_crash.htm


    Former World Bank Chief Economist Predicts Global Crash
    Nobel Prize winner Stiglitz highlights agenda of predatory globalism now arriving in America under auspices of NAFTA Superhighway, North American Union


    Paul Joseph Watson & Alex Jones/Prison Planet.com | October 30 2006

    Former World Bank Vice President, Chief Economist and Nobel Prize winner Joseph Stiglitz has predicted a global economic crash within 24 months - unless the current downturn is successfully managed. Asked if the situation was being properly handled Stiglitz emphatically responded "no," and also drew ominous parallels to the development of the NAFTA Superhighway and the North American Union.

    Stiglitz caused controversy in October 2001 when he exposed rampant corruption within the IMF and blew the whistle on their nefarious methods of inducing countries to fall under their debt before stripping them of sovereignty and hollowing out their economies.

    Speaking on the nationally syndicated Alex Jones radio show, Stiglitz defined the process of globalization as a system that was "rigged against the poor countries, rigged for the advanced industrial countries - the result of that is there were an awful lot of losers."

    The Columbia University Professor described how rampant privatization has crippled Mexico, in particular citing the sell-off of major infrastructure such as roads.

    "They sold the roads to the private enterprise and the hope was that they would be more efficient but of course what happens is that they didn't maintain the roads, they couldn't generate enough revenue and they eventually had to default and give the roads back to the government."

    Stiglitz agreed that the process of hijacking and looting key infrastructure on the part of the IMF and World Bank, as an offshoot of predatory globalization, had now moved from the third world to Europe, the United States and Canada.

    These sentiments are especially disturbing when we consider the current fast-moving quasi-secret agenda to sell-off major American highways to foreign corporations who plan to turn them into toll roads for tracking and taxation purposes - collectively known as the NAFTA Superhighway. The program forms the framework for the advancement of the North American Union - a collective governmental, border and trading bloc that President Bush has signed the U.S. over to under the Security and Prosperity Partnership of March 2005.

    As we previously reported , US citizens will be forced to adopt a de-facto national identification card and have their freedom of mobility defined by behavioral fealty to the government under proposals set to derive from NAFTA superhighway toll road systems and the implementation of the American Union.

    "This is a movement that's gone on all over the world," said Stiglitz, "the movement of trying to turn over basic facilities - water, roads, to the private sector."

    Speaking about the agenda of the World Bank since the installation of Paul Wolfowitz, Stiglitz highlighted the shift which began back in August 2001 whereby the Bush administration moved to block transparency of secret bank accounts, which in part facilitated the 9/11 terror attacks.

    "Unfortunately in this current administration, the defense industries and the energy industries have really been running the show and it has been disastrous," said Stiglitz.

    Discussing the warning signs of plummeting real estate prices in the U.S., Stiglitz stated that a global economic depression could only be avoided if a correction was made but at the moment all the indicators are that the situation is not being well managed.

    "If it's well managed it will only be a slow-down, if it's not well-managed it could be a recession," said Stiglitz.

    Asked if the debt bubble was being well-managed Stiglitz plainly responded in the negative.

    "It's gonna be difficult....this has been perhaps the worst six years of mismanagement of the macro economy....I think we can avoid an implosion if we manage this carefully but it's going to be very risky," said Stiglitz, agreeing that if the same course continued to be followed a global depression would occur within 12-24 months.

    Stiglitz said his reason for leaving the World Bank was that he was told he would not be able to speak his mind on the issues he considered paramount to the press, summarized as helping make the world a better place, and that the two "amicably parted ways." He also said that the IMF were particularly upset that his predictions about their disastrous policies quickly came true - which is an ominous portender for his thoughts on the possibility of a global crash.

    Stiglitz also slammed the recently passed Military Commissions Act , stating that the bill, "really did compromise some of our basic rights," and that it was a "disaster" for American freedom.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share