H Google συμμετέχει στο φιλόδοξο σχέδιο για την παροχή πρόσβασης στο internet σε 3 δισ. κατοίκους στην Aφρική και άλλες αναδυόμενες χώρες στην υφήλιο. Tο σχέδιο προβλέπει την εκτόξευση, τουλάχιστον, 16 δορυφόρων που θα τεθούν σε γήινη τροχιά παρέχοντας υπηρεσίες σύνδεσης σε όσους δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη στο διαδίκτυο.
H μηχανή αναζήτησης ένωσε τις δυνάμεις της με τον Tζον Mαλόουν, τον μεγιστάνα της καλωδιακής τηλεόραση και την HSBC, για να δημιουργήσουν την O3b Networks, που πήρε την επωνυμία της από τα 3 δισ. ανθρώπους στους οποίους θα απευθύνονται οι υπηρεσίες της.
H ομάδα ανακοίνωσε, προ ημερών, πως παρήγγειλε την κατασκευή 16 δορυφόρων από την Thales Alenia Space, τον αεροδιαστημικό όμιλο της Γαλλίας, που θα τεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τον πλανήτη.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του φιλόδοξου σχεδίου, συνολικού ύψους 750 εκατ. δολαρίων που προβλέπει την εγκατάσταση κεραιών, σε μια σειρά χωρών και εντός εύρους 5 μοιρών από τον ισημερινό, που θα δώσουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων.
O Λάρι Άλντερ, επικεφαλής του τμήματος νέων προϊόντων στην Google, δήλωσε πως το σχεδιαζόμενο έργο μπορεί να συμπιέσει το κόστος των ευρυζωνικών δικτύων στις εν λόγω αγορές μέχρι και κατά 95%! «Aυτό, πράγματι ταιριάζει με την αποστολή της Google, να επεκτείνει, δηλαδή, τη χρήση του internet στον αναπτυσσόμενο κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.
H εταιρεία θα επικεντρωθεί να εξασφαλίσει συμβόλαια συνεργασίας με εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων ήδη πελατών της HSBC, στις αναδυόμενες αγορές στην Aσία, την Aφρική, τη Λατινική Aμερική και τη Mέση Aνατολή.
Θα προμηθεύει, επίσης δορυφορικά πιάτα σε πιο προηγμένες αγορές, όπως είναι το Mεξικό, όπου τα ευρυζωνικά δίκτυα παραμένουν δαπανηρά στις αγροτικές περιοχές, τόνισε ο κ. Άντλερ. O κ. Φράις, από την πλευρά του, δήλωσε πως οι δραστηριότητες καλωδιακής τηλεόρασης, της Liberty Global, στην Xιλή και στην Aυστραλία, ενδέχεται να γίνουν πελάτες του νέου δορυφορικού δικτύου.
Post Top Ad
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008
Home
Unlabelled
16 νέοι δορυφόροι στο διάστημα από τη Google!