
Όπως ο ίδιος αποκάλυψε χθες, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Χριστόφιας εισηγήθηκε, επίσης, στον γενικό γραμματέα να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως η απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων- ειδικά στην περιοχή Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποστρατικοποίησης της παλαιάς πόλης, που βρίσκεται εντός των ενετικών τειχών.
Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερωτήσεις Ευρωπαίων βουλευτών, ο Κύπριος πρόεδρος επανέφερε την πρόταση για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με παράλληλη λειτουργία του λιμανιού, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στη μορφή της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και είναι η διζωνική, δικ

Υπογράμμισε ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση και ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να λυθεί το Κυπριακό, αφού όπως τόνισε η μη λύση δεν αποτελεί λύση, αλλά αντίθετα η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση.
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι η θέληση των Κυπρίων δεν αρκεί για να επιτευχθεί λύση και ότι την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται μπορεί να καθορίσει χωρίς αμφιβολία η Τουρκία, η οποία διαθέτει 40.000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες εποίκους στην Κύπρο.
.
πηγη ναυτεμπορικη