Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται.Η Ελλάδα..αντιστέκεται! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται.Η Ελλάδα..αντιστέκεται!

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση των τελευταίων πέντε ετών αναμένεται ότι θα σημειώσει η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας έχει πλήξει τη ζήτηση, οδηγώντας τον ΟΠΕΚ σε απελπισμένες προσπάθειες για αύξηση των τιμών.
Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 33% αυτό το μήνα ακόμα και μετά από τη ραγδαία μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η υποχώρηση στη ζήτηση θα επικρατήσει της μείωσης στην παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, η κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1983!
Η τιμή του αργού πετρελαίου για συμβόλαια με ημερομηνία Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 36,40 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μικρή άνοδο 18 σεντς στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Συνολικά, η υποχώρηση αυτή την εβδομάδα είναι της τάξης του 21%.
Από τις 11 Ιουλίου όταν η τιμή του αργού πετρελαίου είχε εκτοξευθεί στα 147,27 δολάρια το βαρέλι, έχει σημειωθεί υποχώρηση της τάξης του 75%, ενώ από την αρχή του έτους η υποχώρηση αγγίζει το 62%, διαγράφοντας αυξήσεις στις τιμές των τελευταίων έξι ετών.
Παρ΄όλα αυτά βέβαια, στα Ελληνικά πρατήρια η τιμή σπάνια θα πέσει κάτω απ΄τα 0,80 €,ενώ στο άκουσμα μόνο της πρόθεσης του ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή,ορισμένοι πρατηριούχοι,των οποίων τα βενζινάδικα προφανώς συνδέονται με υπόγειους μυστικούς αγωγούς με τη Σαουδική Αραβία -δεν εξηγείται αλλιώς!!- πρόλαβαν να "τσιμπήσουν" λίγο προς τα πάνω την τιμή τις 2 τελευταίες μέρες!
Bookmark and Share