Κορυφαίος στο χώρο της ασύρματης τεχνολογίας θεωρείται από τους Αυστραλούς ο 37χρονος ομογενής, καθηγητής πανεπιστημίου, Δρ. Σταν Σκαφίδας, ο οποίος ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από την εφημερίδα The Age ως "ένα από τα εξυπνότερα και ικανότερα μυαλά για το 2008".
Ο λόγος που επελέγη ο ομογενής καθηγητής για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κορυφαίων της χρονιάς είναι η ανακοίνωση που έκανε μαζί με τις συνεργάτες του για την δημιουργία ενός μικροτσίπ που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των κομπιούτερ και άλλων ψηφιακών συσκευών.Έπειτα από εντατικές έρευνες και σκληρή δουλειά τριών ετών ο Δρ. Σκαφίδας και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν την δημιουργία του μικρού τσιπ που θα είναι ασύρματο θα κοστίζει μόλις 10 δολάρια και θα μπορεί να αναμεταδίδει με ταχύτητα τεράστιους όγκους πληροφοριών, εικόνα ς και ήχου μέχρι και δέκα μέτρα!
Μάλιστα και ο παγκόσμιος τύπος ασχολήθηκε με το μικροσκοπικό τσιπάκι που ο Δρ. Σκαφίδας και η επιστημονική του ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών NICTA (National Information and Communication Technology Australia) του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, παρουσίασε. Το μικρό αυτό τσιπάκι υπόσχεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται πληροφορίες από την μία ηλεκτρονική συσκευή στην άλλη, κάνοντας την όλη διαδικασία ταχύτερη και κατ' επέκταση οικονομικότερη. Παράλληλα ο Δρ Σταν Σκαφίδας εργάζεται με ομάδα επιστημόνων από το Νοσοκομείο Eye and Ear της Μελβούρνης στην δημιουργία βιονικού ματιού. Ο Δρ Σταν Σκαφίδας στα 28 του χτίζει από το μηδέν μία επιχείρηση κατασκευής microchip, με έδρα το Όστιν του Τέξας.
"Η Bandspeed (έτσι λέγεται η εταιρία) μέχρι σήμερα προμηθεύει με τσιπάκια την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell και άλλες παρόμοιες εταιρείες και απασχολεί προσωπικό 70 ατόμων" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Το τσιπάκι αυτό για το οποίο όλοι μιλούν θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών από την μία ηλεκτρονική συσκευή στην άλλη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν για παράδειγμα το κινητό σου τηλέφωνο είναι εξοπλισμένο με αυτό το τσιπάκι θα μπορείς να κατεβάσεις μία ολόκληρη ταινία από τον εξοπλισμένο επίσης με το τσιπάκι υπολογιστή σου, να τοποθετήσεις το κινητό σου τηλέφωνο κοντά στην οθόνη της τηλεόρασής σου και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου ταινία από την τηλεόρασή σου".
Ο ίδιος τονίζει πως η η τεχνολογία αυτή είναι περιζήτητη και μαζί με τους συνεργάτες του μετατρέπουν τώρα το πρωτότυπο αυτό τσιπάκι σε εμπορικό προϊόν για να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι ψηφιακές συσκευές που βρίσκονται στην αγορά. "Το τσιπάκι των 5 χιλιοστών είναι αποκλειστικότητα της ερευνητικής μας ομάδας και στόχος μας είναι να είμαστε εμείς εκείνοι που θα το εισάγουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές όλου του κόσμου", λέει.
Την ίδια στιγμή ο ομογενής ερευνητής συνεργάζεται με επιστήμονες ερευνητές οφθαλμίατρους, του Νοσοκομείου Eye and Ear, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα γρήγορο παρόμοιο τσιπάκι που θα έχει την δυνατότητα να λαμβάνει με αστραπιαία ταχύτητα εικόνες και το οποίο θα εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού προκειμένου να βοηθήσουμε στην δημιουργία του κοινά αποκαλούμενου 'βιονικού ματιού'.Το σκεπτικό στηρίζεται στο να μπορούν οι εικόνες που θα λαμβάνει αυτό το τσιπάκι να ερεθίσουν στην συνέχεια τον λοβό του εγκεφάλου που ευθύνεται για την όραση, προκειμένου το άτομο που στερείται όρασης να μπορέσει να δει.
Post Top Ad
Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009
Home
Unlabelled
Σπουδαία εφεύρεση και διάκριση για κορυφαίο ομογενή επιστήμονα.