Τέλος στο περίφημο "τραπεζικό απόρρητο" της Ελβετίας έβαλε η UBS. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Τέλος στο περίφημο "τραπεζικό απόρρητο" της Ελβετίας έβαλε η UBS.

Παρέδωσε ονόματα 300 φοροφυγάδων στις αμερικανικές αρχές!
..
Μια άνευ προηγουμένου συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές υπέγραψε η ελβετική τράπεζα UΒS, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση του ανά την υφήλιο διασήμου (για την απολυτότητά του) τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας.
Συγκεκριμένα, η UΒS συμφώνησε να καταβάλει στην αμερικανική κυβέρνηση αποζημιώσεις που φθάνουν στα 780 εκατ. δολάρια, αποδεχόμενη ότι στελέχη της στις ΗΠΑ βοήθησαν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν. Επίσης, η ελβετική τράπεζα συμφώνησε να αποκαλύψει στις αμερικανικές αρχές 250-300 φοροφυγάδες. Είναι βέβαια ελάχιστοι μπροστά στους... 17.000 Αμερικανούς που (ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι) βοήθησε να φοροδιαφύγουν περί τα... 20 δισ. δολάρια!
Η ουσία όμως της υπόθεσης δεν βρίσκεται στον αριθμό των ονομάτων που θα «δώσει» ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας - αυτός και αν έχει πήλινα πόδια- ούτε στο ποσό των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση Ομπάμα γνωρίζει πολύ καλά ότι ουκ αν λάβοι παρά του μη έχοντος. Συμβολική είναι η αξία των προαναφερθεισών ενεργειών αλλά σημαντικότατο το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελβετικών τραπεζών που ονόματα πελατών ,δίνονται μαζικά σε αρχές κάποιου κράτους. Θεωρείται δε από αναλυτές των ΗΠΑ ως "ένα σαφές πρώτο βήμα προς την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου"!
πηγή "Το Βήμα"
Bookmark and Share