Η απάντηση του Γ.Παπαθανασίου στους Financial Times. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Η απάντηση του Γ.Παπαθανασίου στους Financial Times.

Απορρίπτει με επιστολή του στους Financial Times
(εικόνα/"κλικ"για μεταφορά στο δημοσίευμα)
ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου τις θέσεις συντάκτη της εφημερίδας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει ότι το δημοσίευμα αγνοεί τα συμπαγή βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της και υποτιμά σοβαρά τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά ως απάντηση σε μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ο Έλληνας υπουργός τονίζει μεταξύ άλλων την... κίνηση της κυβέρνησης να παγώσει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, πριν από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.
Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει το πρόγραμμα μείωσης των δαπανών, "το οποίο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο μειώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού από υψηλά άνω του 7% το 2004 μέχρι και σε ποσοστό 2,6% το 2006". Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Παπαθανασίου στην πώληση της Ολυμπιακής, την επιτυχή διάθεση κρατικών εκδόσεων και τη ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες όπως σημειώνεται δεν έχουν εκτεθεί σε τοξικά προϊόντα όπως τράπεζες σε άλλες χώρες.
Σημειώνεται επίσης ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει πως η Ελλάδα είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνεται στις ελάχιστες οικονομίες της ευρωζώνης με θετική ανάπτυξη το 2009, κάτι που "σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά υπεύθυνα μέτρα που έχουν ληφθεί ενισχύουν τις προοπτικές επίτευξης του στόχου της μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η Κομισιόν".
Ο κ. Παπαθανασίου συνεχίζει λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι το έργο της καθοδήγησης της χώρας εν μέσω αυτής της παγκόσμιας κρίσης και ότι οι άστατες αγορές δεν αποτιμούν σωστά τα ρίσκα αυτή τη στιγμή, κάτι που όμως "δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποφυγή της δημοσιονομικής ευθύνης".
"Η αδράνεια δεν είναι - και ποτέ δεν θα είναι - επιλογή", καταλήγει ο Έλληνας υπουργός.
Bookmark and Share