Προοπτική ένταξης χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Προοπτική ένταξης χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ζητούν οι ευρωβουλευτές με πρόταση ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που εγκρίθηκε χθες.
Τη σχετική έκθεση εισηγήθηκε η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Ανα Ιμπριζάζικ και έχει τίτλο: «Εδραίωση της Σταθερότητας και της Ευημερίας στα Δυτικά Βαλκάνια».
Με την έκθεση υπογραμμίζεται η «ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» και τονίζεται ότι «η πλήρης ένταξη στην ΕΕ των χωρών που πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν πρέπει να καθυστερήσει ή να απορριφθεί αδικαιολόγητα».
Επίσης, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι «η...

έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται ή να διακόπτεται λόγω ζητημάτων που άπτονται διμερών διαφορών».
Για το λόγο αυτό, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, «οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν για διαδικασίες προς επίλυση των διμερών προβλημάτων, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».Σχετικά με τη δυνατότητα επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαίσιου επενδύσεων μέχρι το 2010».
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει τον συντονισμό των επιχορηγήσεων και των δανείων που παρέχονται από την Επιτροπή, διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και μεμονωμένες χώρες δωρητές.Σε ό,τι αφορά στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου, οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων του χώρου Σένγκεν για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.Θεωρούν δε την απελευθέρωση αυτή «ως μέσο εξοικείωσης των κατοίκων της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Επισημαίνουν ότι μία πολύπλοκη διαδικασία χορήγησης θεώρησης, που επιτείνεται από την έλλειψη προσωπικού στα προξενεία και τις πρεσβείες της περιοχής, ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει εχθρικά συναισθήματα στους λαούς της περιοχής έναντι της ΕΕ.Ενθαρρύνουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν ορισθεί στους μεμονωμένους οδικούς χάρτες, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλισθεί η άρση του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων για τη χώρα τους το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, σχετικά με τα θέματα εκπαίδευσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει «τον ζωτικό ρόλο της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σημερινές, βασισμένες στη γνώση, οικονομίες», και υποστηρίζει την αύξηση των χρηματοδοτήσεων και των υποτροφιών σε φοιτητές και ερευνητές, για σπουδές και έρευνα στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus-απε-.
Bookmark and Share