Με το "πιο δαπανηρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην Ιστορία" έκλεισε η σύνοδος. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Με το "πιο δαπανηρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην Ιστορία" έκλεισε η σύνοδος.

Τα αποτελέσματα της συνόδου αναλυτικά.

Ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε θετικά τα αποτελέσματα μιλώντας για "ιστορικό συμβιβασμό".

Το ίδιο θετικά υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα και οι χρηματαγορές..


Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών και των αναδυομένων οικονομιών του πλανήτη που μετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Όπως υπογράμμισε στην συνέντευξή Τύπου ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν(δείτε το σχετικό βίντεο εδώ), θα επιδιωχθεί η αναζωογόνηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του παγκοσμίου εμπορίου με προγράμματα 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έξι βασικά σημεία:

1)Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα αυξηθούν σε δύο φάσεις κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια την κάθε φορά.
2)Υιοθετούνται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γκόρντον Μπράουν, «στο εξής δεν θα αμείβονται οι αποτυχημένοι».
3)Θα υπάρξει ρύθμιση που θα διέπει την...
λειτουργία των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Hedgefonds).
4)Οι «φορολογικοί παράδεισοι» που δεν θα συνεργάζονται στο μέλλον με τις Αρχές των άλλων χωρών θα καταγράφονται σε «μαύρη λίστα» και θα υφίστανται κυρώσεις.
5)Καταργείται το
τραπεζικό απόρρητο των λεγόμενων"φορολογικών παραδείσων".
6)Διασφαλίζονται για τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε επιτυχημένη τη σύνοδο της G20, καθώς τέθηκαν οι βάσεις για μια «σαφή αρχιτεκτονική των χρηματοοικονομικών αγορών». Πρόκειται «για έναν καλό, σχεδόν ιστορικό συμβιβασμό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η τελική διακήρυξη συνιστά ένα «ντοκουμέντο δράσης».Ο πρόεδρος Ομπάμα απ΄τη μεριά του τόνισε πως όλοι οι ηγέτες ανέλαβαν την ευθύνη να δουλέψουν από κοινού"..

(Πηγές BBC,CNN,Sky News,Deutche Welle)
Bookmark and Share