Eλλάδα-Ιρλανδία: - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Eλλάδα-Ιρλανδία:

Χώρια στην "ανάπτυξη-μοντέλο"...
μαζί στην "ύφεση-εφιάλτη".
Του Ζ.Τσώλη

Τώρα που η οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της και απειλεί με χρεοκοπία όχι μόνο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά τα ίδια τα κράτη, φαίνεται ότι τα φιλελεύθερα μoντέλα ανάπτυξης καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.
Ως πέρυσι οι απανταχού εκσυγχρονιστές της οικονομίας- όλων των πολιτικών αποχρώσεων- μιλούσαν για το «ιρλανδικό θαύμα» και την ιλιγγιώδη ανάπτυξη που πέτυχε η Ιρλανδία τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ανάπτυξη που στηρίχθηκε στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που οδήγησε στην υπέρμετρη ανάπτυξη της μερικής απασχόλησης. Η κρίση, που ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και επεκτάθηκε στην αγορά των ακινήτων- τα δύο δυνατά σημεία της Ιρλανδίας στην κούρσα της ανάπτυξης-, οδήγησε τη χώρα που αποτελούσε μοντέλο για πολλούς Ελληνες υπουργούς Οικονομίας στην ύφεση. Μάλιστα η...Ιρλανδία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές οικονομίες που βούλιαξαν και έφθασαν στα όρια της δημοσιονομικής κατάρρευσης.
Μόλις προχθές η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων. Επιβλήθηκε επιπλέον φόρος 4% για όσους κερδίσουν περισσότερες από 75.000 ευρώ ετησίως και 6% για τα ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 174.000 ευρώ.
Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, μετά τις μειώσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 7%, ανακοίνωσε και νέα δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει πρόσθετες περικοπές στις αμοιβές, στα έξοδα και στις συντάξεις των μελών του ιρλανδικού κοινοβουλίου και των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων.
Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι... Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας όπου από τις πρώτες αποφάσεις ήταν η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και πάγωμα των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Επονται οι περικοπές στις αμοιβές των κρατικών λειτουργών που ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ τον μήνα. Και θα ακολουθήσουν- μετά τις ευρωεκλογές- και άλλες αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, των ακινήτων, των τσιγάρων.
Πέρα από το προφανές ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία, που θεωρούνται σήμερα οι «αδύναμοι κρίκοι» της ευρωζώνης, στην παρούσα συγκυρία καθοδηγούνται στην οικονομική πολιτική από τις Βρυξέλλες, αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι παρ΄ ότι δεν ακολουθήσαμε ποτέ την Ιρλανδία στον δρόμο του «θαύματος», τώρα ζούμε μαζί τον οικονομικό «εφιάλτη»...
Bookmark and Share