Το τέλος της ύφεσης δεν θα σημάνει και την εξομάλυνση των κοινωνικών συνθηκών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Το τέλος της ύφεσης δεν θα σημάνει και την εξομάλυνση των κοινωνικών συνθηκών.

"τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι αυξημένες χρεοκοπίες φυσικών προσώπων και η κοινωνική αναταραχή θα αποτελέσουν μια νέα πραγματικότητα για τους επόμενους 12-18 μήνες.."
Του Τ. Μαντικίδη

Στον απόηχο του πρόσφατου ράλι των μετοχών ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν διστακτικά πως η οικονομική ύφεση καθιστά σταδιακά τον κόσμο περισσότερο βίαιο και ασταθή.
Η Ισλανδία π.χ., μια χώρα που το 2007 ήταν το πιο ειρηνικό κράτος στον κόσμο με βάση τον παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Ρeace Ιndex) που συντάσσει το «Εconomist», μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση (φωτογ.) παραχώρησε το 2008 τη θέση της στη Νέα Ζηλανδία. Μπορεί, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται η μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, να είναι πλέον διάχυτη η αντίληψη πως η οικονομική ανάκαμψη πλησιάζει, εντούτοις το τέλος της ύφεσης σε καμία περίπτωση δεν θα σημάνει... και την εξομάλυνση των κοινωνικών συνθηκών.
Αυτό το τελευταίο ανέφερε τις ημέρες αυτές στην Αθήνα η πολιτική αναλύτρια Τina Fordham της Citi προειδοποιώντας ότι η αποκατάσταση των διαταραγμένων ισορροπιών σε κοινωνίες και οικονομίες θα χρειαστεί χρόνια.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι αυξημένες χρεοκοπίες φυσικών προσώπων και η κοινωνική αναταραχή θα αποτελέσουν μια νέα πραγματικότητα για τους επόμενους 12-18 μήνες, ανέφερε, θεωρώντας ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν και το δεύτερο κύμα της κρίσης, η οποία οδηγεί σε μια νέα εποχή που θα χαρακτηρίζεται από τον ενισχυμένο ρόλο των κυβερνήσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Αυτή η κρίση θα αναμορφώσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ενισχύοντας την εποπτεία και την κρατική παρέμβαση στις αγορές. Οι μεγάλες ανισότητες των εισοδημάτων θα αντιμετωπίζονται με λιγότερη ανεκτικότητα και οι επιχειρήσεις θα καλούνται να δείξουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, ενώ η κρίση θα εντείνει και την κοινωνική αναταραχή (π.χ. πρόσφατες διαμαρτυρίες σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Τσεχία, Ισλανδία, Μολδαβία και Ταϊλάνδη). Αν και οι ανησυχίες για μια στροφή στον προστατευτισμό δείχνουν να διαψεύδονται, η πολιτική θα διαδραματίσει μάλλον σημαντικότερο ρόλο μεσοπρόθεσμα.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις θα πρέπει να βρίσκονται μάλλον στο πίσω μέρος του μυαλού των επενδυτών, καθώς έστω και αν π.χ. οι άλλοτε κραταιές General Μotors και Citigroup δεν συμμετέχουν πια στον περίφημο δείκτη Dow Jones, το πρόσφατο ράλι των μετοχών έχει καταστήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια μεταπολεμική ύφεση να μοιάζει με αντικατοπτρισμό ή απλώς με... ψευδαίσθηση
.


Bookmark and Share