Σημαντική η πρωτοβουλία που ανέλαβαν σήμερα η Ελλάδα και η Ρουμανία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
.
Κατά τη συνάντηση, στο Βουκουρέστι, του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας κ. Αντριέαν Βιντεάνου τέθηκαν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των διασυνδέσεων στο φυσικό αέριο Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Ρουμανίας-Ουγγαρίας ως ένα κοινό εγχείρημα, «σαν έναν ενιαίο αγωγό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει, όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζηδάκης, με την επίσημη υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό Κομοτηνή-Στάρα Ζαγόρα και την αντίστοιχη επίσημη αίτηση που θα κατατεθεί εκ μέρους των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.
Ερχεται δε, μια ημέρα μετά από την υπογραφή στην 'Αγκυρα της συμφωνίας διέλευσης για τον αγωγό Νabucco, ο οποίος... αν και προορίζεται να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί οι πόροι χρηματοδότησης της κατασκευής του ούτε και οι πηγές τροφοδοσίας του.
Η αντιμετώπιση ως ενιαίο σύνολο «των αγωγών Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Ρουμανίας-Ουγγαρίας, πολύ περισσότερο που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ενισχύσει τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών και θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση τους», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης.«Ως ενιαίο εγχείρημα θα αντιμετωπίσουμε τη διασύνδεση Ελλάδος-Ουγγαρίας, προς όφελος και των τεσσάρων χωρών», υπογράμμισε, από την πλευρά του ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας.
Σε ερώτηση κατά πόσον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας διέλευσης για τον αγωγό Νabucco, η Ρουμανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ενδεχόμενο συμμετοχής της και σε άλλα μεγάλα προγράμματα αγωγών, ο κ. Βιντεάνου διευκρίνισε ότι η χώρα του πρόκειται να συμμετάσχει σε όποιο εγχείρημα είναι προς το κοινό συμφέρον και ανέφερε ως παράδειγμα την κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας-Ρουμανίας να προταθεί κοινό πρόγραμμα διασύνδεσης των τεσσάρων χωρών με αγωγούς διπλής ροής.
Το επόμενο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η οργάνωση, σύντομα, συνάντησης αντιπροσώπων των τεσσάρων χωρών, «προκειμένου να συζητήσουν αυτή την ιδέα, όχι μόνον από πολιτικής πλευράς, αλλά από πλευράς τεχνικής, εμπορικής, οικονομικής», είπε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας έδωσαν, επίσης, έμφαση στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν για συνεργασία των δύο πλευρών ώστε να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που δίνει ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα από τη μια και οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου στη Ρουμανία από την άλλη.
Επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματιών - που απαρτιζόταν από τους κ. Δ. Κοπελούζο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, κ. Γ. Σπύρου ΤΕΡΝΑ, κ. Χρ. Ποσειδών ΔΕΗ, κ. Ντ. Μπενρουμπή ENDESA HELLAS, κ. Α. Καλλιτσάντζη ΕΛΛΑΚΤΩΡ και κ. Θ. Φέσσα INFOQUEST - ο κ. Χατζηδάκης συζήτησε, παράλληλα, με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας θέματα που αφορούν στη συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και για επενδύσεις από την ελληνική πλευρά στη Ρουμανία.
Ο κ. Βιντεάνου καλωσόρισε την ελληνική επιχειρηματική αποστολή, αναφέρθηκε στις «τεράστιες», όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας - ιδιαίτερα στον τομέα των υδροηλεκτρικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - και υποσχέθηκε ότι σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει στους Έλληνες επιχειρηματίες πλήρη ενημερωτικό φάκελο για τις επιχειρηματικές προοπτικές στη Ρουμανία.-Πηγή ΑΠΕ-
Post Top Ad
Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
Home
Unlabelled
Ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης των χωρών του αγωγού.