- Ξαναγυρίζει στις...ρίζες της η ΒΡ;
- Γιατί μπήκαν στο συρτάρι τα "σχέδια Πίκενς" για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο;
Του Γιάννη Π. Καραβίδα.
Όσοι έχετε πάει στο Λονδίνο, θά 'χετε δει το παλιό Κάουντι Χολ, στη νότια όχθη του Τάμεση, σχεδόν απέναντι απ'το Κοινοβούλιο. Στέγαζε παλαιότερα τo Δημοτικό Συμβούλιο του Μείζονος Λονδίνου—που καταργήθηκε επί πρωθυπουργίας Θάτσερ το 1986, αλλ'αυτό δεν είναι το θέμα μας.
Όπως μας υπενθυμίζουν οι Financial Times, στον 6ο όροφο του επιβλητικού αυτού κτιρίου της Εδουαρδιανής εποχής υπάρχουν μερικά γραφεία που μπορούν να μας πουν μία πολύ αποκαλυπτική ιστορία για το μέλλον της βιομηχανίας της ενέργειας.
Βρίσκονται, άλλωστε, στο σωστό περιβάλλον—έχουν μερικούς ενδιαφέροντες γείτονες: μία μόνιμη έκθεση έργων του Σαλβαντόρ Νταλί και το Ενυδρείο του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.
Ένα διακριτικό, πράσινο και κίτρινο σήμα με τον λογότυπο "'Helios" (Ηλιος) της BP και τη φράση "εναλλακτική ενέργεια" αποκαλύπτει πως εδώ έχει την έδρα της μια υπηρεσίας η οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το μέλλον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας στους τομείς των βιοκαυσίμων, της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής κ.ά.
Μόνο που τα... γραφεία είναι τώρα κλειστά, οι επενδύσεις κόπηκαν και η επικεφαλής του σημαντικού αυτού τμήματος συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Σύμφωνα με το δικό της σύνθημα, το δικό της σλόγκαν, το δικό της λογοπαίγνιο, όταν διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο λόρδος Μπράουν (καμία σχέση με τον Βρετανό πρωθυπουργό), η BP ήθελε να προχωρήσει "beyond petroleum", δηλ. "πέρα απ'το πετρέλαιο", να ηγηθεί δηλ. της επανάστασης που θα άλλαζε άρδην τον τομέα της ενέργειας.
Ήταν, άλλωστε, θετική εξέλιξη η εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες ενός προέδρου πρόθυμου να υπογράψει διεθνή συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Κι όμως, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η εταιρεία που θα βρισκόταν στην πρωτοπορεία των αλλαγών, τώρα υποχωρεί: ο Τόνι Χέιγουαρντ, που διαδέχθηκε τον λόρδο Μπράουν πριν από 2 χρόνια, εστιάζει όλες του τις ελπίδες στην ανάπτυξη, και πάλι, των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Μπορεί να "γυρίζει το ρολόι πίσω", όπως λέει ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της BP, ή, όπως εκτιμά ένα άλλο, να συνειδητοποιεί κι αυτός ότι "το πετρέλαιο (τελικά) και το φυσικό αέριο βρίσκονται στο DNA της εταιρείας".
Στο DNA κάθε εταιρείας, όμως, βρίσκεται το κέρδος. Κι όπως σημειώνουν οι Financial Times, η εναλλακτική ενέργεια εκπροσωπεί κάτι λιγότερο από το 1% των εσόδων της BP και κανένα κέρδος.
Από το "beyond petroleum", λοιπόν, σε μία άλλη BP, "back to petroleum". Πίσω, λοιπόν, στο πετρέλαιο ... Κι ό,τι σημαίνει αυτό ...
Πριν από καιρό, ο Τεξανός Τ. Μπουν Πίκενς, (φωτό) ο οποίος είχε αποκτήσει περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πετρέλαιο, είχε προειδοποιήσει το αμερικανικό Κογκρέσο πως απειλείται η οικονομία και η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή εισάγουν το 65% του πετρελαίου που χρειάζονται. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, τόνισε ο κ. Πίκενς, περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά πετρελαίου.
Κατέστρωσε, λοιπόν, ένα φιλόδοξο σχέδιο—για οικονομικούς λόγους, κυρίως, και όχι αποκλειστικά περιβαλλοντικούς: θα δημιουργούσε στο Τέξας το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο η λειτουργία του οποίου θα άρχιζε το 2014. Θα φιλοξενούσε, σε μία έκταση περίπου 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, 2.700 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα παρήγαγαν 4.000 μεγαβάτ ενέργειας, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες εκατομμυρίων σπιτιών σε ηλεκτρισμό.
Όμως, για τεχνικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης, αυτό δεν ήταν εφικτό κι έτσι ο κ. Πίκενς αποφάσισε ν'ακυρώσει τα σχέδιά του, που αν δεν θ'άλλαζαν τον κόσμο μια για πάντα, όπως είχαν πει κάποιοι στην πατρίδα του, τουλάχιστον θα συνέβαλαν στην απεξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ξένο πετρέλαιο.
Έλα, όμως, που ο Τεξανός μεγιστάνας είχε ήδη παραγγείλει τις πρώτες 687 ανεμογεννήτριες από την Τζένεραλ Ελέκτρικ: η παράδοσή τους θα αρχίσει από το 2011 κι επειδή ο κ. Πίκενς δεν μπορεί να τις βάλει όλες στο ... γκαράζ του—πού να χωρέσουν!—αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά από μικρότερα αιολικά πάρκα. Κάτι 'ναι κι αυτό!..