ΠΓΔΜ:Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με ορίζοντα το Δεκέμβριο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΠΓΔΜ:Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με ορίζοντα το Δεκέμβριο.

Πως δικαιολογείται η εκτίμηση διπλωματικών πηγών ότι οι τροποποιήσεις που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς αλλάζουν επί τω χείρω την πρόταση για την Ελλάδα.
Ανάλυση της Δώρας Ιωάννου.

Ο ειδικός μεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς(φωτογ.), επανέλαβε την Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με την υπουργό κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ότι στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.
Τυπικά αυτό ισχύει, καθώς το μοναδικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, έχει προ πολλού εκπνεύσει, χωρίς καμία από τις δυο πλευρές να προχωρήσει σε καταγγελία της.
Στην πράξη, όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία, άτυπα χρονοδιαγράμματα τίθενται διαρκώς.
Ετσι, η τωρινή αναζωπύρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έχει ως ορόσημο τον Δεκέμβριο, οπότε θα αξιολογηθεί εκ νέου η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ για την Ε.Ε. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον, αν και η διακυβέρνηση Ομπάμα τηρεί πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με την προηγούμενη, δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για διευθέτηση της εκκρεμότητας, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Πέραν αυτών, ενώ η...
διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον τρίτων μερών, όπως και οι πιέσεις που κατά καιρούς έχουν ασκηθεί, προκειμένου να υπάρξει λύση. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το περιβάλλον εντός του οποίου επανεκκίνησε η διαπραγματευτική διαδικασία, με επίκεντρο την πρόταση που είχε κατατεθεί για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ο κ. Νίμιτς, στις δημόσιες δηλώσεις του τόσο στα Σκόπια, όσο και στην Αθήνα, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι συνήθως, αναφέροντας, μάλιστα, ότι θεωρεί πιθανή τη λύση του ζητήματος εντός μηνών. Παράλληλα, τόνισε ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι μόνο το θέμα της ονομασίας.
Αυτό βεβαίως προκύπτει από την εντολή που έχει λάβει, βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στην πορεία, ωστόσο, η πλευρά των Σκοπίων επιχείρησε να βάλει στη διαπραγμάτευση τα ζητήματα γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, επιτυγχάνοντάς το σε ένα βαθμό, καθώς, για παράδειγμα, η πρόταση που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Νίμιτς συνοδευόταν από παράρτημα με αναφορά στα ζητήματα αυτά. Ο ειδικός μεσολαβητής παρουσίασε την εβδομάδα που πέρασε μια παραλλαγμένη εκδοχή της πρότασης του περασμένου Οκτωβρίου «με μικρές αλλαγές», όπως ο ίδιος ανέφερε.
Παράλληλα, μετέφερε στην Αθήνα την αίσθηση ότι αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, είναι διατεθειμένος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η εικόνα που μετέφερε ο ειδικός μεσολαβητής είναι ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έχει αποφασίσει να δεχθεί σύνθετη ονομασία, με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να βρίσκεται στο τραπέζι. «Φαίνεται ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τη συζήτηση για το εάν ο προσδιορισμός θα είναι σε παρένθεση ή σε αγκύλη ή θα χωρίζεται με παύλα», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα στη διαδικασία.
Η Αθήνα, ωστόσο, έχοντας πλέον πολυετή εμπειρία από τον τρόπο που διαπραγματεύονται τα Σκόπια, περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί στην πράξη η αίσθηση που μετέφερε ο κ. Νίμιτς για το πώς θα κινηθεί το προσεχές διάστημα ο κ. Γκρουέφσκι.
Στο περιθώριο.
Ως προς τις αλλαγές στην πρόταση, φαίνεται ότι η συζήτηση πλέον εστιάζεται στο εύρος χρήσης της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, με τα ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας να μπαίνουν στο περιθώριο. Η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να επιμένει στην απάλειψη της πρόβλεψης για σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τις χώρες που ήδη έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία, να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία στις διμερείς σχέσεις. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, «ψαλιδίζει» την ελληνική θέση για μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Ετσι δικαιολογείται η εκτίμηση διπλωματικών πηγών ότι οι τροποποιήσεις που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς αλλάζουν επί τω χείρω την πρόταση για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η κινητοποίηση που αρχίζει τώρα είναι η αφετηρία μιας δύσκολης και απαιτητικής διαπραγμάτευσης, η οποία, εφόσον η πλευρά των Σκοπίων εννοεί την πρόθεσή της να συμμετέχει σε αυτή, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.








πηγή καθημερινή


Bookmark and Share