Η «κατάρα» του Σεπτεμβρίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Η «κατάρα» του Σεπτεμβρίου.

Aπό τη

Ο Σεπτέμβριος δεν αργεί να φτάσει.
Αισθάνεστε νευρικότητα; Ίσως θα έπρεπε.
Για τους επενδυτές έχει αποδειχθεί ο πλέον επώδυνος μήνας και κανείς δεν ξέρει το γιατί. Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, που η Lehman Brothers κατέρρευσε προκαλώντας ισχυρότατους κλυδωνισμούς σε όλο το σύστημα.
Το 2001 η κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είχε βεβαίως να κάνει με το επενδυτικό κλίμα. Αυτό που ορισμένοι ξεχνούν, ωστόσο, είναι ότι οι αναταράξεις στη Wall Street είχαν αρχίσει δύο εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Όσο για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 1998; Άρχισε Αύγουστο και αποκαλύφθηκε σε όλο της την έκταση τους επόμενους δύο μήνες. Το κραχ του 1987 είχε λάβει χώρα Οκτώβριο.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι η...
αγορά στην πραγματικότητα είχε αρχίσει να παραπαίει από τα τέλη Αυγούστου. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 1929. Το μεγάλο κραχ ήρθε τον Οκτώβριο, αλλά οι τιμές των μετοχών υποχωρούσαν ταχύτατα από το Σεπτέμβριο.
Δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε ποιος ήταν ο χειρότερος μήνας της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Σεπτέμβριος του 1931, όταν ο Dow Jones [.DJI] σημείωσε πτώση 30%.
Όσο πιο πίσω πηγαίνουμε, τόσο πληθαίνουν τα παραδείγματα. Ο λεγόμενος «μεγάλος πανικός» του 1907 και το κραχ του 1873 ήρθαν επίσης την ίδια εποχή.
Σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Kένεθ Φρεντς από το 1926 έως σήμερα οι επενδυτές έχουν κατά μέσο όρο απώλειες 1% το μήνα του Σεπτεμβρίου. Είναι ο μοναδικός από τους δώδεκα μήνες με αρνητική μέση απόδοση.
Τι ακριβώς «στοιχειώνει» το συγκεκριμένο μήνα; Ορισμένοι λένε ότι είναι τα αμοιβαία κεφάλαια, που ασκούν πιέσεις στην αγορά, πωλώντας τις αδύναμες μετοχές πριν την ολοκλήρωση του οικονομικού τους έτους στις 31 Οκτωβρίου. Άλλοι επισημαίνουν ότι τότε αρχίζουν οι προειδοποιήσεις για τα κέρδη τρίτου τριμήνου, πυροδοτώντας φόβους για απογοητευτικά ετήσια αποτελέσματα.
Καμία εξήγηση δεν είναι απολύτως πειστική. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το 2006 και το 2007 ο Σεπτέμβριος ήταν από τους καλύτερους μήνες. Η εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα; Ίσως. Γι αυτό καλό είναι οι επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι.

BRETT ARENDS

Bookmark and Share