Ακραίες βροχοπτώσεις αλλά και ζέστη στην Ελλάδα εώς το 2050.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ακραίες βροχοπτώσεις αλλά και ζέστη στην Ελλάδα εώς το 2050..

  • Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050, σύμφωνα με νέα έρευνα του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
  • .
  • Προβλέψεις ανά περιοχή.
Οι επιπτώσεις συνοψίζονται κυρίως στα αποτελέσματα της άνοδος της θερμοκρασίας και τον αντίκτυπό της στις συνθήκες διαβίωσης στις αστικές πόλεις, στην επίδρασή της στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή και στους κινδύνους που προκύπτουν στις δασικές περιοχές και τους εθνικούς δρυμούς.
Oπως επισημαίνει ο...
κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης. «Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Αναλυτικότερα, η νέα επιστημονική έρευνα με θέμα «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», που παρουσιάστηκε χθες, διερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτές προκύπτουν από κατάλληλους κλιματικούς δείκτες, στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, στους δέκα πιο τουριστικούς νομούς, στους δέκα νομούς με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στη γεωργία και στους δέκα εθνικούς δρυμούς που αποτελούν και τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Στην έρευνα υπολογίζονται οι αλλαγές σε σχετικούς κλιματικούς δείκτες μεταξύ της μελλοντικής περιόδου (2021-2050) και της περιόδου αναφοράς (1961-1990).


Αστικές περιοχές: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί, καθώς οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα ετησίως, ενώ για την Αθήνα ο μέσος όρος αύξησης των πολύ θερμών ημερών εκτιμάται στις 15 ημέρες.

Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά επεισόδια όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση.


Τουριστικές περιοχές: Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Oπως αναφέρει η έρευνα, από 5 έως και 15 περισσότερες θα είναι οι ημέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20° C, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά.

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες δυσφορίας. Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας είναι και η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιάς στις υπό εξέταση τουριστικές περιοχές.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ως θετικό για την οικονομία προσμετράται το γεγονός πως θα αυξηθούν, κατά σχεδόν ένα μήνα, οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 25° C, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.


Αγροτικές περιοχές: Οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας – δηλαδή Ηρακλείου, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Λαρίσης, Ηλείας, Αχαΐας, Εύβοιας, Σερρών, Φθιώτιδας και Πέλλας– θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ημέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς.


Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ημέρες ξηρασίας σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Oπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ερευνητές, οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες είναι παρακινδυνευμένη, αλλά τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.


Εθνικοί δρυμοί: Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία και τους εθνικούς δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους δρυμούς της χώρας.

Τα κύρια ευρήματα για τους εθνικούς δρυμούς κάνουν λόγο για αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς στους εθνικούς δρυμούς της χώρας: κατά 5 (Αίνος Κεφαλονιάς) έως 15 ημέρες (Οίτη και Πάρνηθα).


Διαπιστώνεται επίσης ότι κατά μέσο όρο η μέση μέγιστη θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2οC περίπου στους δρυμούς Βίκου - Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Παρνασσού και Πρεσπών. Επίσης, η χειμερινή βροχόπτωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί σχεδόν σε όλους τους δρυμούς έως και 15%. Ανησυχητικό είναι, τέλος, το γεγονός ότι γενικά αναμένεται αύξηση των περιόδων ανομβρίας κατά μία έως δύο εβδομάδες.εξπρες.













Bookmark and Share