Τον περασμένο Δεκέμβριο-Ιανουάριο όταν γινόταν μεγάλος θόρυβος για τη δυνατότητα της χώρας να δανειστεί στις διεθνείς αγορές τα μεγάλα ποσά των 42 με 50 δισ. ευρώ που χρειαζόταν για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της, η στήλη είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα της.
.
Το πρόγραμμα Eurocommercial Paper (ECP). Κοινώς, είχε τη δυνατότητα να δανείζεται σημαντικά ποσά βραχυπρόθεσμα για να καλύπτει κάποιες ενδιάμεσες ανάγκες της, κάτι σαν ενδιάμεση χρηματοδότηση .
Χθες, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το ECP επανήλθε στην επικαιρότητα. Τι είναι όμως το ECP πρόγραμμα που... χρησιμοποιούν κράτη και τράπεζες και για το οποίο γίνεται τόσο πολύς λόγος αν και ο ΟΔΔΗΧ το χρησιμοποιεί από το 1999-2000 και η Τράπεζα της Ελλάδος από το 1993-1994;
Είναι ένα πρόγραμμα βραχυπρόθεσμου δανεισμού όπου κάποιες τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρέχουν ρευστότητα στον εκδότη των χρεογράφων διάρκειας από 1 μέχρι 365 μέρες μέχρι ένα ανώτατο ποσό.
Στη δική μας περίπτωση, η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί καθαρά έως 20 δισ. ευρώ από 10-15 τράπεζες που συγκαταλέγονται στους ειδικούς διαπραγματευτές (primary dealers) του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε ότι το επιτόκιο των εκδόσεων χρεογράφων μέσω ECP είναι κοντά στο 1% που είναι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ για δύο εβδομάδες και ανεβαίνει από εκεί και πέρα. Το ζητούμενο δεν είναι αν η χώρα δανείστηκε 2 ή 5 δισ. ευρώ για 1 ή 3 μήνες μέσω του ECP και στη λήξη ανανέωσε τον δανεισμό για άλλο τόσο ή κάποιο άλλο διάστημα μέσα στη χρονιά.
Το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 γιατί αυτό θα συνιστά καθαρό δανεισμό και θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με βάση τους κανόνες της Eurostat.
Περί διαφάνειας
Ο καθηγητής οικονομικών και υψηλόβαθμο στέλεχος της πάλαι ποτέ Ιονικής Τράπεζας Μάκης Σαπουντζόγλου επισήμανε πρόσφατα ότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει βγάλει την περιοδική έκδοση που περιλαμβάνει στοιχεία για την εξυπηρέτηση, τη σύνθεση κ.τ.λ. του δημόσιου χρέους. «Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι του Μαρτίου», πρόσθεσε. Η επισήμανση συνοδευόταν από το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, και διάχυτη την εντύπωση ότι πιθανόν κάτι «ήθελαν να κρύψουν». Ακόμη κι αν οι ιθύνοντες του υπουργείου δεν είχαν κάτι να κρύψουν, η μη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων στην ώρα τους δημιουργεί υποψίες και εκ των πραγμάτων θέτει θέμα διαφάνειας.
Το πάρτι
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ ο σύνθετος οικονομικός δείκτης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών στην ευρωζώνη.
Η Εθνική μάζεψε 1,5 δισ. ευρώ για 7 χρόνια πληρώνοντας μόλις 0,9% πάνω από το επιτόκιο της κεφαλαιαγοράς πουλώντας καλυμμένες ομολογίες, ενώ οι προσφορές έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ. Η ΒΝΡ Paribas ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τη βοήθεια που έλαβε από το γαλλικό Δημόσιο, ενώ ανάλογη κίνηση ετοιμάζει η ιταλογερμανική τράπεζα UniCredit. Με λίγα λόγια, υπάρχει πολύ χρήμα εκεί έξω που θέλει να επενδύσει και αρκετοί παίκτες π.χ. τράπεζες, τρέχουν να επωφεληθούν όσο το πάρτι διαρκεί..-Δ.Κοντογιανίδης-..
enet.gr
Post Top Ad
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
Το σημαντικό.."υπόλοιπο" της 31ης Δεκεμβρίου.