Κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά θέματα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά θέματα.

Η απουσία συζήτησης των εθνικών θεμάτων κατά την προεκλογική περίοδο είναι ανησυχητική,
αν και μέχρι την τέλεση των εκλογών μπορεί τα ζητήματα αυτά να αναδειχθούν και να επηρεάσουν την αναμέτρηση,
καθώς τους επόμενους μήνες ο νέος πρωθυπουργός -είτε είναι ο Κώστας Καραμανλής είτε ο Γιώργος Παπανδρέου- θα αναγκαστεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Οι βάσιμες πληροφορίες για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και οι αποκαλύψεις των πρακτικών των κυπριακών διαπραγματεύσεων, οδηγούν στην ανάγκη συζήτησης των εθνικών θεμάτων και παρουσίασης των πραγματικών θέσεων των κομμάτων ενώπιον του ελληνικού λαού.
Ο σημερινός πρωθυπουργός έδειξε μία αδυναμία να ασχοληθεί με τις προκλήσεις της Αγκυρας και δεν συγκινήθηκε ούτε όταν τα τουρκικά πολεμικά «έξυναν» τα ελληνικά σπίτια στα νησιά του Αιγαίου.
Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι...
και η αντίδραση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Ενοιωσα πως οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ μουδιάζουν κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ένα εκ των δύο κομμάτων θα κληθεί να κυβερνήσει την Ελλάδα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου - εκτός εάν ο τιμωρός λαός απαιτήσει με την ψήφο του κυβέρνηση συνεργασίας. Η τελευταία επιλογή ίσως να είναι η πλέον επιθυμητή για όσους ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα, αφού η πλειοψηφία εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Από την παρά λίγο σύγκρουση στα Ιμια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -παρά τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης- εισήλθαν σε συνεχή κρίση. Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην «πολιτική ειρήνης» της Αθήνας, ανεβάζει τους τόνους σε ρητορική και σε πράξεις και εκβιάζει στην Κύπρο και την Θράκη. Με την βοήθεια ξένων χωρών στοχεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Δεκεμβρίου.

Γι’ αυτό, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, οι οποίες αυτή τη φορά δεν θα ασκηθούν από τον Μπους και τον Τσέϊνι, αλλά από φιλικούς πολιτικούς, όπως είναι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Εκτός εάν θυμηθεί τον παλιό καλό εαυτό του -όπως λέγεται- όταν είχε βάλει στη γωνία τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και άλλους Τούρκους πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών.

Λόγω της προεκλογικής περιόδου, η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και σ’ αυτό το διάστημα τι να πρωτοκάνει; Το πολύ-πολύ να δει στα γρήγορα την κ. Χίλαρι Κλίντον, για την οποία κυκλοφορούν φήμες ότι «την κάνει» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχλημένη από την τριχοτόμηση του υπουργείου της.

Αρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος το σκηνικό πιέσεων που έστησε ο Λιν Πάσκο, αν και η διαρροή των εγγράφων του ΟΗΕ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον βοηθό γενικό γραμματέα, κυρίως έναντι των αφεντικών του στην Ουάσιγκτον. Είναι γεγονός ότι προκάλεσε σχόλια η αναφορά του στις πιέσεις από το εξωτερικό, που χαρακτηρίστηκε στη Νέα Υόρκη αυτοκριτική για τις αντικυπριακές θέσεις που προωθεί.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, που δέχθηκε την απολογία του Αλεξάντερ Ντάουνερ για την αποκάλυψη των εγγράφων, πρέπει να εκμεταλλευθεί το περιεχόμενο και να παραπονεθεί με ισχυρό τρόπο στον γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν για το γεγονός ότι οι συνεργάτες του αναμείχθηκαν σε αντικυπριακές ενέργειες, αλλά και για την δημιουργία ομάδων πολιτών που θα παίξουν τον ρόλο του μπαμπούλα για να φοβηθεί ο κυπριακός λαός όταν φτάσει μπροστά στις κάλπες στα νέα δημοψηφίσματα(Άρθρο του κ.Μ.Ιγνατίου/Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Ημερησία,17/9/09).
Bookmark and Share