- Εξομαλύνει τις σχέσεις με Αρμενία,μεσολαβεί διπλωματικά για κλείσιμο του μετώπου Συρίας-Ιράκ,πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς,χρυσώνει το χάπι στους Κούρδους..
Το δόγμα Νταβούντογλου* -που βλέπει το Αιγαίο ως το μόνο "πιθανό πεδίο πολεμικής αντιπαράθεσης"- σε πλήρη εφαρμογή.
Ρόλο διπλωματικού μεσολαβητή μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας ανέλαβε η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι οδεύει προς σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία ύστερα από εχθρότητα ενός αιώνα.Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέπτεται τις δύο γειτονικές χώρες σε μια προσπάθεια της Αγκυρας να εκτονώσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις μετά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Βαγδάτη και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε το Ιράκ κατά της Συρίας για ανάμειξή της σε αυτές.
Η κυβέρνηση της.. Βαγδάτης υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις αυτές οργανώθηκαν από φιλοσανταμικά στοιχεία και μπααθιστές που έχουν καταφύγει στη Συρία.
Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους. Αρχικά το έπραξε το Ιράκ στις 25 Αυγούστου, ζητώντας από τη Συρία να του παραδώσει δύο υπόπτους, πιστούς στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, για τον σχεδιασμό των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της 19ης Αυγούστου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 600. Ακολούθησε η Συρία με την ανάκληση του δικού της πρεσβευτή.
Σε παράλληλη εξέλιξη, την απόφασή τους να εκκινήσουν «εσωτερικές πολιτικές διαβουλεύσεις» για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ύστερα από έναν αιώνα εχθρότητας ανάμεσά τους ανακοίνωσαν χθες η Τουρκία και η Αρμενία. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αναφέρεται ότι «οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε έξι εβδομάδες, μετά τις οποίες τα δύο πρωτόκολλα θα υπογραφούν και θα υποβληθούν στα κοινοβούλια των δύο χωρών για την επικύρωση από την κάθε πλευρά».
Τον περασμένο Απρίλιο, οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε αρχική συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Τ.Ερντογάν ρίχνει γέφυρες προς την Κουρδική μειονότητα υποσχόμενος σταδιακή ενσωμάτωση νόμων που θα διευκολύνουν τη ζωή των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων ενώ μετά την κοινή άσκηση Ισραηλινών/Αμερικανών/Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο προγαραμματίζεται ήδη νέα ΤουρκοΙσραηλινή άσκηση τον ερχόμενο Οκτώβριο...
*Δεν υπάρχει όμως ανάλογη κινητικότητα ως προς το "μέτωπο" με την Ελλάδα καθώς τα προβλήματα παραμένουν,τα casus belli ισχύουν και οι προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται.Εκτός κι αν το περίφημο "δόγμα Νταβούντογλου" προβλέπει,εκτός των άλλων, το κλείσιμο όλων των μετώπων προς Ανατολάς ώστε να υπάρξει ελεύθερο πεδίο για επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα υπό άλλες συνθήκες...
Άλλωστε ο ίδιος ο κ.Νταβούντογλου στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του με τίτλο "Στρατηγικό Βάθος-Η Διεθνής θέση της Τουρκίας" (του οποίου αναλυτικά αποσπάσματα παρουσιάσαμε στις 5/5,δείτε πατώντας εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2009/05/o.html) αναφέρει χαρακτηριστικά πως "ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο".
Ίδωμεν..